måndag 31 maj 2010
Morotsbröd
50 g jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
2 finrivna morötter
2 dl solrosfrön
2 dl grovt rågmjöl
ca 13 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vatten. Tillsätt solrosfrön, salt och morot. Arbeta in rågmjölet och så mycket av vetmjölet så degen släpper kanterna i bunken. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma till två limpor och lägg dem i smorda brödformar. Jäs ytterligare en halvtimme. Grädda i 25-30 minuter på 225 grader.
söndag 30 maj 2010
Fiskgryta med Vitlöksbröd
Kvällen tillbringade vi i soffan. Tittade Melodifestivalen. Faktiskt tiotalet låtar som var helt ok och tycker nog att rätt låt vann!
Jag gjorde en fiskgryta. Hade Havskattfilé i. Egentligen var den nog för fast för att ha i gryta men gott. Blev ett recept taget från höften, ungefär såhär:
400g Havskattfilé
1 burk skalade räkor i lag
2 dl passerade tomater
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl salsasås
2,5 dl matlagningsgrädde
8 potatisar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
Koka upp vatten, tomat, buljong, riven vitlök, salsa. Krydda med salt, peppar, färsk timjan och basilika. Lägg i rotfrukterna. Koka dem mjuka. Tillsätt grädden efter halva tiden. Smaka av och tillsätt fisken. Sjud tills den är klar. Lägg i räkorna precis vid serveringen.
Gjorde en stor gryta så det räcker till lunchlådor i veckan. Till grytan hade vi vitlöksbröd. Skivade det bröd vi hade hemma. Blandade bregott med riven vitlök, flingsalt och fryst hackad persilja. Bred på och grilla på 250 grader i ca 5 minuter, eller tills de fått lite färg och smöret smält in i brödet.
lördag 29 maj 2010
Fina Fisken
Innan jag stängde ner datorn surfade jag runt snabbt och försökte hitta inspiration till fredagsmiddag. Fisk var ett önskemål. Sökte på "Torsk" på Allt om Mats hemsida och hittade detta underbara recept. Lite tidskrävande men såååå gott!! Efter en stressig vecka är det rogivande och terapi för mig att stå en stund i köket. En snabb tur till Systembolaget och ICA för att införskaffa det som behövdes. Kostade på mig färsk toskrygg från fiskboden. Värd varenda krona!
Torskfilé med Tomatrisotto
400 g torskrygg
nymald svartpeppar
Risotto
250g cocktailtomater
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dlavorioris
1 dl vitt vin
2 dl tomatjuice (jag använde passerade tomater)
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
25g smör
2 dl riven parmesanost
Basilikabuljong
ca en halv kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
25g smör
1,5 dl kycklingbuiljong av fong
Börja med buljongen. Lägg basilikablad, vitlök och smör i en mixen och mixa tillsammans med het buljong. Ställ åt sidan.
Risotton: Snitta och skolla körsbärstomater i hett vatten i ca 5 sekunder. Skölj med kallt vatten och dra av skalet och halvera eventuellt tomaterna. Ställ åt sidan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp smör i en rymlig kastrull. Fräs ris och lök under omrörning i ca 1 minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt somatjuice/passerade tomater, rör om och sänk värmen.
Blanda vatten och kycklingfond i en tillbringare. Sjud risotton på medelvärme, rör om då och då och späd med ca 1 dl åt gången tills all buljongen kokat in. Tar ca 20 minuter. Blanda i riven parmesan, smör och körsbärstomaterna.
Skär torsken i bitar och lägg i en smord form. Krydda med nymalen svartpeppar. Stek dem i ugn på 150 grader i ca 20 minuter eller tills torksen känns klar.
Servera Risotto med torsken och häll ljummen basilikabuljong runt om.
Sååå himla gott!! Torsken föll fint isär i bitar, underbart krämig risotto med tomatsmak och en smakrik basilikabuljong runtom. Till det drack vi ett vitt vin från Sydafrika: Van Loveren Chardonnay.
Jag är en vinnare!!
Kan meddela att Almondys Kalastårta uppskattades på fredagsfikat. Choklad, sött, kletigt och gott! Precis vad man behöver efter lunch. Väl värd att testa för er som inte gjort det.
torsdag 27 maj 2010
Fredagsfika
onsdag 26 maj 2010
Rostbiffsallad
Vi tog svängen om ICA för att småhandla lite. Jag hade bläddrat lite i kokboken "En God Sommar", som jag haft ett tag, men tyvärr inte använt så mycket. Fick lite inspiration till en god sallad. Skulle egentligen varit råris men jag hade metvete. "Man tager vad man haver". Såhär gjorde jag till två stora portioner:
2 portioner kokt matvete
ca 150g skivad rostbiff
1 dm purjolök
en "näve" baby spenat
8-10 körsbärstomater
en halv paket fetaost
0,5 dl rostade solrosfrön
Koka matvete. Blanda med strimlad purjo, strimlad rostbiff, halverade körsbärstomater, grovt hackad spenat och smulad fetaost.
Blanda ihop en dressing:
0,5 dl olivolja
saften av en halv lime
2 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar
Blanda ihop och låt marinera ihop smakerna lite före servering. Strö över solroskärnor och dra några varv med pepparkvarnen.
tisdag 25 maj 2010
Och så fick jag min skål!!
Polly Summer Berries är en limited edition och kommer endast att finnas under en begränsad period så passa på att smaka. De är mörka, ljusa, vita och rosa och tyckte att alla hade en smak av jordgubb. Alltså sommarsmak. Enligt Cloettas hemsida smakar den mörka och ljusa jordgubbe och den vita och rosa smultron. Riktigt smaskigt!!!
måndag 24 maj 2010
Sommaren kom en dag för tidigt...
Före varvet i skuggan med Johan preppad för start. Jag efter målgång. Helt slut!
Väl i mål mötte jag upp "gänget". Det var inte bara jag som var helt slut. Men jag var lycklig!
Riktigt gott! Tro det eller ej, men efter en stund och några kronor fattigare på diverse chokladhjul, drog vi i oss varsin stor glass också.... Sen blev det soffan hela kvällen.
Ser texten konstig ut?! Vet inte varför!! Blir galen!!!
lördag 22 maj 2010
I dag smäller det
fredag 21 maj 2010
Laddar....
Men nu är det helg. Och imorrn smäller det. Det är nu man börjar ångra att man inte tränat mer, tränat mer mångsidigt och sprungit längre stäckor. Men det finns ingen återvändo. Kl 14,50 imorrn står jag på startlinjen för 21km göteborgsvarv. Lite bra musik i lurarna, tänka på annat, njuta av stunden och bita i hop när det svider. Se fram emot pizza och vin till kvällen...
I kväll laddade vi med kycklinggryta och ris
2 st kycklingfileér
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater (Mutti)
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
färsk timjan
torkad oregano och basilika
salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde
1 stor klick philadelphia
Maizenaredning
Hacka löken och bryn mjuk i smör. Tillsätt strimlad kyckling. Häll på tomater och skölj ur med vatten och häll i. Tillsätt kryddor och fond. Koka ihop i några minuter. Tillsätt grädde och philadelphia. Koka upp och red av med maizena utblandad i lite vatten. Servera med Basmatiris.
onsdag 19 maj 2010
Ledig dag med mamma
Mamma kom med tåget kl 9. Vi tog en frukost på Espresso House på centralen. Latte, juice och scones med färskost och sylt. Gott!
Sen började vi våran shoppingtur lagom när butikerna öppnade. Vi provade och shoppade. För mig blev det en rosa kofta jag kollat på länge, ett par toppar, ett par supersköna ecco-sandaler och lite annat krims-krams som armband, örhänge och läppglans.
Lunchstället jag tänkt vi skulle gå på hade ingen uteservering, och det kändes ju som ett måste en sådan här dag, så vi letade vidare. Hamnade tillslut på Pasta Etc. Grande på Kungshöjd. Vi åt varsen pasta med gräddig tomatsås och kalvkött i strimlor. Supergott!
tisdag 18 maj 2010
När Johan får välja
Och så blev det. Köttbullar, potatismos, brunsås och lingonsylt. Utan fläkt luktar det stekos i hela lilla lyan. Blev bara tokig några gånger under matlagningen då tre plattor är igång och allt ska samsas om plats på den lilla arbetsytan. Men slutresultatet blev gott tycker jag minsann. Allt gjort med kärlek från grunden!:)
I köttbullarna hade jag blandfärs, ströbröd, lite grädde, dijonsenap, vitlök, salt och peppar. Såsen gjorde jag på lite av stekskyn, köttbuljong, grädde, salt och peppar och redde av med mjöl. Moset kryddade jag med lite muskotnöt och honung. En stor klick smör och varm mjölk. Vispa fluffig med elvisp. Då blir det toppen!
Imorrn är jag ledig. Då kommer min mamma hit över dagen och vi ska fika, shoppa, äta lunch och ha en riktigt mysig mamma-dotter dag!
söndag 16 maj 2010
Grillkväll hos Carina
Vi kunde samlas utomhus i Carinas härliga trädgård och dricka fördrink och äta snacks. Grillarna tändes och vi grillade vårt medhavda kött. Jag och Johan hade Jerkmarinerad kyckling. När alla grillat färdigt gick vi in och åt. Carina hade gjort många underbart goda tillbehör.
Till kaffet fick vi mini-kladdkaka med hallon och nötter. Till dem hade vi hula-hula glass. Smaskigt värre!! De som ville fick även en avec.
Tack Carina och mina vänner för en fantastisk kväll med god mat och många skratt! Tror att Carina är en av de bästa värdinnor! Vi vill flytta in hos dig allihopa! :)
lördag 15 maj 2010
Hurra hurra för Mamma!
Lite trött idag. Var på bio i går kväll. Robin Hood Sena föreställningen och filmen var tvåochenhalv timme lång. Sviterna kommer idag. Upp och jobba tidigt. Zzzz.... Måste vila några timmar innan det är dags för grillkväll ikväll hos min vän Carina i hennes fina hus och trädgård. Vi blir ett glatt gäng. Tyvärr ser det inte ut att bli något lysande väder. Inget vin blir det nog heller för min del. En vecka kvar till Göteborgsvarvet och får vara så snäll jag bara kan mot min kropp fram till dess.:)
torsdag 13 maj 2010
Grillat är godast!
Min nya kollega J som är fd kock fick en given plats i köket. Vi tjejer kände att vi gjorde oss bättre med ett glas rosé i handen vid köksbordet som sällskap. Det blev helsteka färskpotatisar i ugn med haricot vertes och sugarsnaps vända i vinägrett tillsammans med potatisen, grillad biff, grillad grön sparris och en fräsch sallad med fetaost. Som sås hade vi Arlas smaksatta creme fraicher. En av årets kock-smakerna: getost, honung och rosmarin samt alras senaste smaksatt med parmesan och vitlök. Gott och lagom!
onsdag 12 maj 2010
Födelsedagspresenter
Av mamma och pappa fick jag en resefön som jag länge önskat mig eftersom den fön jag använder hemma är sååå klumpig att dra med sig på resor. Är ju lite fönberoende!:) Fick även en söt liten mjölksnipa och en Bruléebrännare som jag önskat mig länge. Så nu vet jag vad jag ska exprimentera med för dessert i framtiden.
Min lillebror kunde inte vara med på firandet men hade snällt skickat med en present med MoP, Leilas nya kok- och bakbok "one more slice". Mycket gott att testa! Av syster med familj fick jag en strut med Vårpraliner med smak av Tequila/Lime, Citron, Hallon och mintcognac samt en dublett av en annan present. Är den presenten innebränd då??;)
På självaste födelsedagen blev jag uppvaktad av Johan. Även han känner mig såklart väldigt bra! En underbar rund keramikform från Gerbera i mintgrönt, ett blommigt och fint förkläde från Green Gate och en löpartröja från Nike. Sååå snygg färg!! Johans föräldrar hade skickat med en present: två blomkrukor från Cult. Länge tänkt piffa upp våra fönster men inte blivit av. Tycker att de är så fina!!
måndag 10 maj 2010
Hipp hipp hurra, på min födelsedag!
Firade ju lite redan igår med mina föräldrar och syster med familj. Lite mini-buffé (bilder och recept senare).
I dag har jag ju jobbat som vanligt fast mobilen har plingat till lite mer än vanligt. Hemma sprang jag en sväng. Då kändes det för första gången att jag var ett år äldre....
Slängde ihop en Skaldjurspaj med räkor och kräftstjärtar. I äggstanningen hade jag creme fraiche, grädde, ägg, hackad spenat, vitlök, salt och peppar. Halverade körsbärstomater och riven ost på toppen. Blev smaskens!
Och självklart blev det lite tårta också. Gjorde två tårtor igår. Charlottas (Bagels och Blåbär) Marängtårta med Lemon Curd. Ska aldrig köpa färdiga bottnar! När jag skulle montera tårtan upptäckte jag att de var trasiga...:( Blandade vispad grädde med lemon curd som jag hade i båda lagren. Ovanpå hade jag jordgubbar. Den blev supergod och tog slut!
söndag 9 maj 2010
Helkväll på stan
Till förrätt åt vi Sjöbarens Fisksoppa med vitlöksbröd. Till varmrätt tog jag Lardolindad odlad Torskrygg med tryffelkokt vitkål, smörstekt karl johansvamp samt rödvinskaramell och mandelpotatispuré. Johan tog "Dagens Fångst" som var Salthalstrad Röding med vit sparris och ragu på pilgrimsmussla och spenat samt färskpotatis. Otroligt gott! För en gångs skull valde vi att ta förrätt istället för dessert. Vi delade en flaska med månadens vita vin som var ett Chilenskt vin. Gott!
Från värmen på Sjöbaren gav vi oss ut i kylan. Vi promenerade till Tre små rum som ligger ett stenkast från Avenyn, på Kristinelundsgatan. Har hört talas om detta ställe som är något väldigt speciellt. När man kommer in möts man av skyltar att det är förbjudet att beställa stor stark och öl från de större bryggerierna. Nej, här värnar man om kultur och lokalitet. Fat och flaskölen är noga utvalda. Baren är liten och man beställer i en kassa av ägaren som är ett orginal med vaxad mustach:). Ocean, Dugges, Oppigården, Mikkeller och en hop med Belgiska bryggerier kan man hitta i ölmenyn. På väggen hänger en Whiteboard där ölen är betygsatta och beskrivna. I de små rummen hänger persiska mattor på väggarna. Ja, jag skulle kunna skriva en hel uppsats om detta lilla hak. Väl värt ett besök! Men kom ihåg att INTE beställa en stor stark...
Vi gick vidare till Bishops Arms på Avenyn för lite mer god öl. Satt bekvämt i biblioteket längst in med varsen god öl och bläddrade i några av de gamla böckerna man kan hitta där.
Kvällens mål var en konsert med Deportees i Foajébaren på stadsteaterna på Götaplatsen. Första gången jag var i Foajébaren men troligtvis inte sista. Har sett att det är många bra konserter där men aldrig blivit av att vi gått dit!
En fantastiskt trevlig kväll med min älskling!
lördag 8 maj 2010
Lemon Curd
fredag 7 maj 2010
Teriyakiwok
Recept för två portioner:
2 st kycklingfiléer
Teriyakisås
1/2 litet huvud spetskål
1/2 röd paprika
5 st salladslökar
1/2 påse babyspenat
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 "bitar" äggnudlar
Skiva kycklingen och marinera i Teriyakisås.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Bryn kycklingen ett par minuter i en wok eller stekpanna. Lägg åt sidan.
Strimla kål, paprika och skär salladslöken i 2 cm breda bitar. Fräs någon minut i stekpanna/wok. Tillsätt äggnudlar, spenat, vatten och fond. Låt koka ihop någon minut.
Servera med lite extra Teriyakisås och sesamfrön.
torsdag 6 maj 2010
Otrevliga kassatanter och bokat restaurangbesök
Hann med lite njutning av sol och vår när jag åkte från jobbet till stan. Hade lite smågrejjer jag var tvungen att fixa. Presenter till nära och kära som förtjänar det på ett eller annat sätt;). Hittade även en hel del som jag själv vill ha. Bland annat ett fantastiskt fint tårt/kakfat från Himla i underbara pastellfärger. Än en gång fastnade jag för Ittalas "Maribowl". Härliga färger, svårt att välja. Men tror att jag skrivit en rosa på min önskelista!:)
Fikade mellan shoppingvarven med Pernilla på Le Pain Francais på Vallgatan. Helt nyöppnat. Nytt, fräsht och mysigt!
Shoppade vidare på Åhlens i Nordstan och P skulle betala lite presenter så blev hon så enorms snorkigt bemött av kärringen i kassan så vi var nära att skicka arga brev till åhlenschefen!! Herregud!! Har inte "kunden alltid rätt"? Eller är det sååå jobbigt att vara trevlig ända in i slutet av arbetsdagen?! Grrr.....
Väl hemma bestämde jag mig för att boka restaurang till på lördag när jag och Johan ska ut och käka. Ska på konsert senare på kvällen och behöver lite mat i magen innan det. Både Familjen och Taras var fullbokat. Vi har länge pratat om att gå på Kometen men blev tillslut på Sjöbaren i Haga som vi bokade bord på. Har varit där en gång för många år sedan och käkat lunch. Kommer ihåg att det var väldigt bra. Ska bli spännande att se hur detta ställe är som kvällsrestaurang. Åtekommer med recension...
onsdag 5 maj 2010
Gnocci med Örtkyckling och Rostad Tomat
Supersmaskigt!!
tisdag 4 maj 2010
Tårta Tack!
Var ute och promenixade en sväng mellan skurarna när jag kom hem från jobbet idag. Tog en tur inom Bagaren och Kocken. Sååå mycket fint!! Inte svårt att köpa födelsedagspresent till mig. Önskar mig hela butiken. Behöver bara skriva Greengate, Rice, Gerbera... Me like!!!
Ikväll blir det Örtkyckling med Gnocci. Doftar underbart!! Återkommer med recept.
söndag 2 maj 2010
En dag i hurtbullens tecken
Observera att en av korgarna är svart. På nära håll kan man se att det står VIP med guldtext och är den enda korgen med glasbotten. Lite coolt ändå...
Låg några få båtar i Lisebergs gästhamn vid Operan. Somrigt trots kyliga vårvindar.
Roligt att turista i sin egen stad. Vi är ju trots allt inte uppvuxna någon av oss i Göteborg. Jag posserade med Evert Taube. Försökte stå i samma pose. Läppstiftet och Barken Viking i bakgrunden.
Vi köpte vars en glass och satte oss i lä vid Operan och tittade på allt folk som skulle gå på eftermiddagsföreställning. Satt där en bra stund. Varmt och skönt!! Sen cyklade vi hem längs Gullbergskajen och Gamlestan. Som om inte denna cykeltur vore nog av söndagshurtighet så tog vi vars en löptur. Kändes riktigt bra!
Väl hemma gjorde vi hamburgare med klyftpotatis. I burgaren hade vi krispsallad, tomat, rödlök, ost på burgaren, hamburgerdressing och tomatsalsa från igår (recept kommer....). Smaskig avslutning på en lugn och skön helg!