Det har varit en intensiv helg med Glöggmys, Mulleavslutning och 40-årsfest. Seg söndag och även idag har det känts av. Man är ju inte 20 längre...
Till Glöggkvällen i fredags hade jag bakat Saffranskärleksmums som var väldigt saftiga och goda. Glasyren ovanpå den mjuka saffranskakan hade en smak av apelsin.
Bild och recept från Tidningen Hembakat |
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 påse saffran, 0,5g
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
ca 4,5 dl florsocker
2-3 msk pressad apelsinsaft
Garnering
Kokosflingor
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
- Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den kallna i formen.
- Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.
- Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
- Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar