Att göra dillkött på kyckling kändes som en trevlig variant och kyckling finns nästan alltid i min frys. Resten av ingredienserna var inga konstigheter och fanns också hemma. En perfekt rätt för lite svalare dagar.
Dillkött på kyckling med kokt färskpotatis |
Dillkött på kyckling ca 4 port
Buljong
1,5 liter vatten
3 lagerblad
6 hela vitpepparkorn
2 tsk salt
ca 1 kg kycklingfilé (eller ännu hellre lårfilé)
Dillsås
3-4 morötter
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 3 msk ättiksprit (12%)
2 tsk socker
1 tsk salt
2 dl grovhackad dill
nymalen vitpeppar
Buljongkokt kycklingfilé och kokta morötter |
- Buljongen: Koka upp vatten, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor kastrull.
- Putsa kycklingen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Sjud 10–15 minuter, tills kycklingen är färdig. Sila av och spara buljongen.
- Dillsås: Skala och skär morötterna i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
- Smält smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan buljongen lite i taget under vispning, till en lagom tjock sås. Det går åt ca 5 dl. Tillsätt grädden och låt koka 3–5 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt ättika, socker och kycklingen samt de kokta morötterna. Koka upp och låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med salt och peppar.
- Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker. Servera gärna med kokt potatis.
En fantastiskt god vardagsrätt som jag kommer göra fler gånger. Lättlagad klassisk husmanskost. Skulle kunna tänka mig att skippa potatisen och bara äta kokta morötter. Äter ni dillkött? Lagar ni ofta husmanskost?