Först ska jag berätta vad jag gjorde i torsdags. Vi var några bloggvänner som träffades i Tant Russins nya härliga lägenhet. Som vanligt var det knytis och kvällen tema var självklart "Tant". Vissa förklaringar var långsökta och andra självklara. Men allt som dukades fram på bordet var väldigt gott!
Pernilla, Charlotta och den minsta tanten Ofelia |
Johanna, Åsa, Kim och Rebecka stökar i köket |
Mandelbollar med saltgurka, quinoapuckar och grönkålspaj med ädelost |
Pajdeg
75 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl kesella (10 %)
Fyllning
200 g strimlad grönkål eller fryst grönkål (200 g färsk motsvarar 250 g fryst)
1 gul lök
1 msk smör eller margarin
2 ägg
1 dl kesella (10 %)
1 1/2 dl mellangrädde
salt och peppar
140 g ädelost
- Pajdeg: Arbeta ihop matfett, mjöl och kesella till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet ca 10 minuter mitt i ugnen på 200 grader.
- Fyllning: Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5-10 minuter på medelvärme. Krydda med peppar. Låt svalna.
- Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar.
- Lägg grönkålsfräset i botten på pajskalet och smula osten över. Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter.
- Strö hackade valnötter och ringa flytande honung över pajen vid servering.
Lins- och morotssoppa och Bretzels med "Starke Hans"-senap |
Vad är inte tantigare än Småkakor?! Det var vi flera som gick på det temat. Jitterbuggare, Ambrosiakaka, Mandelmusslor och Schackrutor.
Småkakor |
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljpulver
- Arbeta ihop smör, vetemjöl och strösocker. Dela degen på mitten.
- Blanda ena hälften med kakao och andra med vaniljsocker.
- Rulla två jämntjocka rullar av varje färg. Lägg en ljus bredvid en mörk och sedan en ljus ovanpå den mörka och en mörk på den ljusa (inte så krångligt som det låter, Charlotta:)).Tryck till lite. Låt ligga kallt i ca 30 minuter.
- Skär skivor som är ca 1/2 cm breda. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
- Grädda på 200 grader i ca 8 minuter. Låt svalna på plåten.
Underskattade ljuvliga småkakor |
Det är så härligt att bejaka tanten i sig tycker jag. Och vad är bättre än småkakor?
SvaraRaderaDå måste det vara tanten i mig som gärna tar en småkaka till kaffet :)
SvaraRaderaHURRA FÖR SMÅKAKOR gahhhh love love love kram Sofia
SvaraRaderasåna fruktansvärt gulliga tanter!
SvaraRaderajag trodde jag varken gillade grönkål eller ädelost men den här pajen var ju hur god som helst så jag tror jag måste omvärdera det där lite :)
Tantigt bättre! Det är ju helt inne att vara "tant". Har numera en positiv klang tack vare Grynet till exempel.
SvaraRaderaVilken härlig kväll ni hade, och god!
PS
Kände knappt igen Charlotta först med det mörka håret :-)
Vilken härlig paj och kul att ha bloggträff:)
SvaraRaderaTrevligaste tanterna ever ju! Kakorna kändes verkligen som de ju måste vara med på en tantträff.
SvaraRaderaSå kul att ni gillade lasagnen, ska bli spännande att få se din version!
Det var den finaste tantträff jag sett tror jag. Särskilt den söta mini-tanten :-) Som vanligt samlar ni ihop en massa gott på era dejter!
SvaraRaderaOj vilken toppenkväll, ser ut som ni hade det väldigt kul och mumsigt ;) Mandelbollarna såg väldigt smarriga ut!
SvaraRaderaVilket härligt tema! Jag tror jag snor det. Låter som ni hade det riktigt gött när ni frossade i tantsmaker :)
SvaraRadera