I går kom mina föräldrar hit för att fira advent och min systers äldsta pojks sjuårsdag. De lämnade ett vintrigt skåneland tidigt och började med en kopp kaffe, saffransbulle och kolapepparkaka hos oss. Sen gick vi enligt tradition till kyrkan för att lyssna på julmusik. Jag satt visserligen mest i lekhörnan med Oliver men det var mysigt ändå.
Efter kyrkan åt vi lunch hos oss. Jag hade förberett en Laxgryta med saffran. Många spännande smaker i en gryta. Gul och härlig färg! Grytan serverade jag med aioli och surdegsbröd. Fusk båda två. Aiolin blandade jag ihop med färdig majonnäs och riven vitlök och brödet var bake off. Gott det med!:)
Laxgryta med saffran 4-6 portioner
4 st potatisar
1 gul lök
1 stor morot
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 påse saffran
smör att steka i
2 st stjärnanis
2 st lagerblad
1 tsk hel anis
6 st svartpepparkorn
5 dl fiskbuljong (tärning + vatten)
1 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
ca 1 kg laxfilé
salt och peppar
- Skala potatis, morot och lök skär i bitar. Strimla fänkål och skär paprikan i bitar.
- Riv vitlöken och fräs den med saffranet i en rejäl klick med smör i en stor kastrull i en minut. Tillsätt rotfrukter, grönsaker och kryddor och fräs ytterligare ett par minuter.
- Häll i vin, buljong och grädde och sjud under lock ca 10 minuter eller tills potatisen blivit mjuk.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär laxen i bitar och lägg i. Låt koka upp.
- Servera med en klick aioli och bröd.
Idag har vi äntligen fått snö i Göteborg också! Snöat hela dagen och nu är det vitt! Är glad att jag sluppit ge mig ut på vägarna för det har tydligen inte varit lika mysigt. Nu går vi gå och köpa en pulka till Oliver!!:)
Först: vilken fin julig header du har gjort. Nu fick till och med motsträviga jag lite julfeeling.
SvaraRaderaLaxgryta låter riktigt gott, speciellt spännande med stjärnanis i. Måste testa.
Ja jäklar vilket vinterland man vaknade upp till. I ren vana tog jag cykeln, det gick väl sådär kan man säga. Nu är det dags att byta till dubbdäck!
Ja, hurra för snön! Hoppas nu verkligen att det får ligga ett tag också, bara.
SvaraRaderadet ser jättegott ut!
SvaraRaderaMen hördu, läste precis hos Russinet att ni fått lägenhet! HURRA!!!! OCH GRATTIS!!
SvaraRaderaGrattis till nya lyan, tycker vi också:) Äntligen! Kan ni smitta av er lite på oss kanske?
SvaraRaderaHärlig gryta, kryddningen gå absolut hem här men stjärnanis måste vi bli bättre på att komma ihåg att använda. Bra att bli påmind då!
Lax och saffran är så gott! Passar bra nu i jultider :)
SvaraRaderaSå härligt med lägenheten ställer mig till skaran och hurrar jag också! Saffran är gott både i bak, soppa och gryta.
SvaraRaderaLäste hos Kim att ni också ska flytta på er - grattis som tusan! När går ert flyttlass då?
SvaraRaderaHär gillar jag saffran, surdeg och aioli. Det är laxen som ställer till det.... Gillar snön också. Och tänk så roligt ni ska ha med pulkan :-)