Hittade ett recept hos Linda, som har bloggen Matstugan, på ett recept på Saffransbullar med mandelmassa och en skjuts sprit. Svårt att motstå men då jag la till lite mer i den fyllningen så döpte jag dem till extra allt. Kan meddela att kombinationen saffran, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon inte alls var äcklig!!
Saffransbullar med extra allt ca 25 st
1 påse saffran (0,5 g)
1 msk ljus rom
½ tsk salt
75 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst (för söta degar)
1/4 burk Kesella (10%)
1 dl strösocker
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
½ tsk stött kardemumma
200 g mandelmassa
ca 70 g vit choklad
ca 1 dl frysta lingon
Pensling
1 ägg
pärlsocker
- Stöt saffran med salt i en mortel. Tillsätt romen. Låt stå och dra i en halvtimma.
- Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Blanda med saffransspriten.
- Smula jästen i en bunke/assistent. Häll på saffransmjölken och rör ordentligt så att jästen löser sig.
- Tillsätt kesella, socker, ägg och nästan all mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs under bakduk ungefär 50 minuter.
- Gör fyllningen under tiden: Blanda smör, kardemumma och mandelmassa med en gaffel. Hacka chokladen.
- Knåda degen med händerna och tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut till en stor rektangel.
- Bred på fyllningen och strö över vit choklad och frysta lingon. Rulla ihop och skär ca 2 cm breda skivor. Lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 30 minuter.
Smör, mandelmassa, kardemumma, vit choklad och lingon |
Innan gräddning |
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda på 225 grader i 10-12 minuter. De ska ha fin färg. Ät och njut!
Gräddade och klara |
Nybakade, smaskiga bullar med massor av fyllning! Baka i helgen och frys in så har ni till första advent som är nästa helg!:)
Låter inte ens i närheten av äckligt, snarare tvärtom.
SvaraRaderaFint med de röda bären till den gula färgen dessutom!
Låter inte äckligt alls... yummie! Har också bakat med saffran idag, det doftar så ljuvligt i hela huset! Kram!
SvaraRaderasmaskens säger ja,lingo säger du,aldrig testat men skulle absolut vilja,ser otroligt gott ut
SvaraRaderaSaffran, lingon och mandelmassa har jag gjort också, och det är nog mina bästa bullar! Men med vit choklad också, låter som något jag vill testa.
SvaraRaderaKan inte fatta att det är första advent nästa helg!
Ha det så kul hos kossorna! Skulle gärna gått jag med, men känner att jag måste vara hemma och fixa inför flytten... Kram!
Aldrig hört talas om lingon i saffransbröd, häftigt! Hellre det alla gånger än russin som alla envisas med att ha i t.ex. lussekatter. De petar jag bort :-)
SvaraRaderaDet var verkligen extra allt, så gott det låter och spännande med lingonen.
SvaraRaderaVilka saffransbullar! Jag tycker vanliga lussebullar är lite trista, men det här! Yummie!
SvaraRaderaMen, vad söt du är!!!! Vad fiffigt att göra med lingon också. Blev inspirerad. Kram på dig!
SvaraRaderaWow, så gott och vad fint med lingon i!
SvaraRaderaInte det minsta äckliga eller förresten äckligt goda lät de faktiskt ;). Allt med extra allt är ju bra eller hur..?
SvaraRadera