En stor gryta chili
1,5 kg Högrev
2 små gula lökar
4 st vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
3 msk tomatpuré
2-3 msk svågerns chilisås eller färsk chili efter smak
5 dl passerade tomater
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl kidneybönor
3-4 bitar mörk choklad minst 70%
- Putsa köttet och skär det i tärningar, ca 2x2 cm
- Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs i smör eller olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt köttet och låt det få färg runt om. Krydda med paprikapulver, spiskummin, tomatpuré och chilisåsen. Låt fräsa med ett par minuter.
- Tillsätt passerade tomater, buljong, vatten och chokladen. Låt koka länge på svag värme under lock. Minst 1,5 timme. Gärna 3 timmar.
- Smaka av och krydda eventuellt med salt och mer av de andra kryddorna. Tillsätt de sköljda bönorna och koka ytterligare 10 minuter.
- Servera med sallad, nachoschips, guacamole och gräddfil.
Testa att långsamt ugnsrosta cocktailtomater i halvor, 100-150 grader i sisådär 2 h. Och använd dem sedan som tomatbas istället för de passerade tomaterna.
SvaraRaderaLååångkok, mmm. Ser riktigt gott ut. Har ingen erfarenhet av att försöka kränga receptet av kockar på restaurang, men de borde väl dela med sig?
SvaraRaderajag älskar den där typen av matlagning när ger råvarorna tid att utveckla sina smaker:) Ser grymt gott ut!
SvaraRaderaHmm känner dofterna ända hit till Nacka. :-) så gott! Håller med Ann-Sofi att det är härligt med mat som får stå länge och koka eller som jag brukar säga mofsa till sig lite.
SvaraRaderaSå gott med långkok
SvaraRaderaHär är två utmärkta Chilirecept:
SvaraRaderahttp://www.hornfeldt.se/chili
http://extremefood.se/default.asp?firstklick=1&lid=3&ulid=0&show=4&recid=97&reckatid1=&reckatid2=&reckatid3=&extreme=&hot=&sok=