torsdag 31 maj 2012

Italienska citronbiffar

Detta receptet hittade jag hos Mor Mia i måndags och testade det redan i tisdags. Otroligt gott och lättlagad vardagsrätt. Gjorde några små justeringar. Glömde köpa soltorkade tomater så jag ugnsrostade körsbärstomater. Saftigt och gott!



Italienska Citronbiffar
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk rivet citronskal
salt och peppar
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk torkad basilika
250 g körsbärstomater
pasta
  • Halvera körsbärstomaterna och lägg dem i en ugnsfast form (tex en som du kan servera hela rätten i). Ringla olivolja över och baka på 150 grader i ca 45 minuter (om du har tid så baka på lägre temperatur och längre tid).
  • Blanda färsen med ägg, rivet citronskal, salt och peppar. Forma biffar och stek i smör på båda sidor så att de får fin färg. Lägg åt sidan.
  • Häll vatten i panna och koka ur steksmakerna. Tillsätt grädde, basilika, salt och peppar. Koka upp. Lägg i biffarna och låt dem koka i såsen ett par minuter. Vänd runt dem i såsen. Lägg till sist i de ugnsbakade tomaterna.
  • Koka valfri pasta. Färsk eller torkad. Jag använde spagetti. Lägg pastan i ugnsformen utan att diska ur den efter tomaterna så att den blandas med oljan. Häll över sås och lägg biffarna ovanpå. Dekorera med färsk basilika.


onsdag 30 maj 2012

Rabarbermuffins med vit choklad

Det råder rabarberhysteri i mitt kök! Fick en hög av rabarber av mamma i helgen. En del hackade jag ner och frös in i lagom stora påsar. Har gjort en omgång saft, rabarberchutney och muffins.


Hittade ett trevligt recept på muffins med vit choklad och kardemumma. Så många goda smaker i en liten muffins! I stället för att göra tolv stycken stora muffins gjorde jag halv sats av receptet och gjorde tio mindre muffins. Då kan man hellre ta två!:)


Rabarbermuffins med vit choklad 12 stora muffins
150 g rabarber
2,5 msk strösocker

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2 st ägg
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g vit choklad
1 tsk kardemummakärnor
  • Hacka rabarber smått och blanda med 2,5 msk strösocker.
  • Rör smör, socker och vaniljsocker mjukt. 
  • Rör ner äggen, ett åt gången. Rör ner mjölk.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
  • Hacka chokladen och mortla kardemummakärnorna och blanda ner i smeten.
  • Klicka ut i muffinsforma i en muffinsplåt.
  • Grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Känn med en sticka så de är klara. Stickan ska vara torr.
 

tisdag 29 maj 2012

Färgglad Tomatpaj

I går gjorde jag en riktigt smarrig Tomatpaj. Har gjort liknande paj flera gånger förut men brukar inte gå efter något speciellt recept utan improviserar utefter vad jag har hemma. Denna gången kom jag över lite färglada fina tomater som jag la överst. Både snyggt och gott! Tomatsåsen som ligger i botten går ju att variera i oändlighet i styrka och smak.


Färgglad tomatpaj
Pajdeg:
125 g smör
3 dl rågsikt
2 msk vatten
1 msk torkad basilika

Tomatsås:
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad timjan
1 burk krossade tomater
1 dl vatten (att skölja ur burken med)
1 msk flytande honung
2 msk svågerns chilisås eller chilipulver
salt och peppar

färglada tomater
ca 100 g fetaost
olivolja
  • Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen i en halvtimme. Tryck ut i en pajform. Förgrädda skalet på 200 grader i 10 minuter.
  • Hacka löken och vitlöken. Bryn i smör eller olja tills den blir mjuk. Tillsätt timjan och tomatpuré och låt fräsa med en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen småputtra i ca 30 minuter.
  • Lägg såsen i botten av pajskalet. Halvera tomaterna och lägg ovanpå. Smula över fetaosten. Ringla över olivolja. Grädda i 30 minuter på 200 grader. Ät ljummen med sallad.
 
Före gräddning

Tycker ni att det börjar bli traggit med paj?! Tycker det är enkelt att slänga i hop en paj och väldigt gott. Förberedde den på förmiddagen så kunde jag njuta av picknicken hela eftermiddagen med mammorna. Sen kom min kollega Ida på kvällen så bjöd henne också på lite paj.

måndag 28 maj 2012

Kikärtsbiffar

Måndag förmiddag och sol. Verkar vara den sista av härliga sommardagar på ett tag. Redan i morgon ska det bli kallare och lite regn. Vad ska man då göra hela dagarna?

Haft en otroligt produktiv förmiddag: gjort tomatpaj till kvällsmat, bakat rabarbermuffins till eftermiddagsfika och fixat picknicklunch till dagens picknick med mammorna. Vegetariskt i lådan och vegetarisk tomatpaj. "Meatless monday" och därför bjuder jag er idag på kikärtsbiffar som jag gjorde förra veckan. Måste erkänna att jag lyckas sådär med mina vegetariska biffar men skam den som ger sig!

Kikärtsbiffar


Kikärtsbiffar 2 pers
1 burk kikärtor
1 msk maizena
1/2 dl mjölk
färsk koriander
cayennepeppar
salt och peppar

Mixa alla ingredienserna till en slät smet. Forma biffar och stek i smör och olja tills de får färg, ca 1 minut på varje sida. Servera direkt.


Till biffarna serverade jag en bulgursallad. Fullkornsbulgur som jag kokte i buljong och blandade ljummen med majs, tomat och paprika. En yoghurtsås till med grekisk yoghurt, vitklök, spiskummin, honung och citronsaft. Lite extra citron att pressa ovanpå hela rätten. Mycket grönsaker och ljummen mat är det som gäller i sommarvärmen.



Tycker verkligen synd om alla pollenallergiker. Herregud vad mycket pollen det är!! Fönsterna står öppna dygnet runt och hela lägenheten ligger täckt av en ljusgrön matta. Liiite regn är faktiskt välkommet!

söndag 27 maj 2012

Mors dag med sol, grill och rabarberpaj

Ja, då har man firat sin första Mors dag. Stort! Dagen har varit fin från början till slut. Oliver gav oss sovmorgon till halv tio!! Eller, vaknade vid sju, fick lite mat, och sen fick Johan honom att somna om igen.

Croissanter med nutella, citronyoghurt och kaffe till frukost. Och present! Oliver hade fixat ett presentkort på pedikyr med lack. Behöver verkligen fixa mina sommarfötter. Det har Oliver uppmärksammat.

Frukost och present
Ännu en eftermiddag spenderade vi i syrrans trädgård men mina föräldrar. Grillade, åt rabarberpaj och njöt av ännu en solig dag. Vi grillade spett med kyckling och ananas kryddade med indisk kryddhandlarblandning som jag hade kvar sedan valborg. Till det hade vi sallad och en yoghurtsås med timjan och citron. Gott!

Lång rad med goda spett på grillen
Spett på hög

Spett, sallad och sås
Sommarblommor och flagga på bordet
Oliver somnade gott i mosters knä
Till efterrätt åt vi rabarberpaj med smaker av kardemumma, kokos och hasselnötter. En rejäl klick med grädde, glass eller vaniljsås till.

Rabarberpaj med kardemumma
1/2 kg rabarber
3/4 dl strösocker
1 msk potatismjöl
ca 1 tsk hel kardemumma
  • Skär rabarbern i bitar. Stöt kardemumman i mortel. Blanda med strösocker och potatismjöl.
  • Lägg i en smord form. Grädda på 225 grader i 10 minuter.
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
0,5 dl hasselnötter, grovt hackade
1 dl strösocker
125 g smör
  • Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig deg. Lägg ovanpå rabarberna. 
  • Grädda i 20 minuter.
 


Tre mammor
Tack syster för att ni har så härlig trädgård som vi får hänga i. Tack mamma för att du ville fira min första mors dag med mig. Nu är vi mammor allihopa!

lördag 26 maj 2012

Chevrépaj med spenat, sparris och valnötter

Röstningen på schlagerspektaklet är en långdragen historia. Men kommer nog bli spännande! Tror vi har goda chanser. Men de ryska tanterna tror jag ligger bra till också.

I eftermiddag har jag och Oliver hängt med mina föräldrar och syrrans ungar i deras trädgård. Så härligt! Bara vara, utomhus. En lyxvara när man bor i lägenhet. Oliver har premiärgungat och tyckte det var väldigt kul.

Glad Oliver premiärgungar

Jag hade gjort en paj som vi åt tillsammans med sallad, varmrökt lax och laxbakelse från laxfabriken i Falkenberg. Mamma och pappa stannar ofta där på vägen från skåneland och denna gången köpte de med sig lite gott.

Chevrepaj med spenat, sparris och valnötter

Chevrépaj med spenat, sparris och valnötter
125 g smör
3 dl vetemjöl
lite vatten
pyttelite flingsalt

200 g chevréost
60 g babyspenat
ca 100 g grön sparris, lätt förvälld i bitar
1 dl valnötter
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grekisk yoghurt
1 msk honung
salt och peppar

  • Nyp ihop smör, vetemjöl, vatten och flingsalt till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter. 
  • Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter på 200 grader.
  • Lägg spenat, sparris, getost i skivor och hackade valnötter i det förgräddade pajskalet. 
  • Rör ihop ägg, mjölk, yoghurt, honung, salt och peppar och häll i skalet. Grädda på 200 grader i ca 30 minuter. 

Laxbakelser från Laxfabriken

Smarrig paj

Så, nu håller vi tummarna för Loreen. I morrn är det Mors dag. Min första!:)

fredag 25 maj 2012

Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker

Fredag igen. Johan är i Stockholm och jag fredagsmyser med Oliver som äntligen sover! Tok-trött efter ännu en solig utomhusdag. I dag var vi i Slottsskogen med tre andra mammor och deras små. Kollade på djuren (de uppskattade det inte så mycket) och picknickade. Mysigt! Såg på väderprognosen att det kan bli lite regn i morgon. Helt ok för mina skära axlar men tycker synd om de som jobbat hela veckan och äntligen är lediga.

I kväll åt jag lite mera Caesarsallad men förra fredagen åt vi Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker. Ofta när jag blir sugen på fisk så blir det lax. Lätt att variera och väldigt gott.

Härliga färger - äter med ögat

Sojamarinerad lax, citronris och wokade grönsaker

Marinad
ca 600 g lax i portionsbitar
1,5 msk kinesisk soja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk farinsocker
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk malen ingefära
  • Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg laxen i en plastpåse och häll på marinaden. Gegga runt lite och marinera i kylen ca 30 minuter.
  • Lägg laxen i en ugnsfast form. Stek fisken på 200 grader i ca 12 minuter.

Citronris
1 liten gul lök
skal och saft av en halv citron
1 krm gurkmeja
2 krm chiliflakes
2 dl basmatiris
4,5 dl hönsbuljong
  • Hacka löken fint och bryn den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt ris, citronskal och kryddor och fräs med en stund.
  • Häll på citronsaft och buljong. Lägg på lock och koka på låg värme enligt risets koktid.

Servera med wokade grönsaker. Tex purjolök, zucchini, röd paprika och morot. Woka försiktigt så de inte får färg och behåller spänsten.



Såå!! Nu ska jag fortsätta fredagskvällen med Ben & Jerry!

torsdag 24 maj 2012

Caesarsallad

Sommar, sol och varma kvällar. Man är inte jättesugen på att stå i köket och göra långkok och inte heller äta något varmt. Så i kväll blev det en alternativ caesarsallad. Romansallad, körsbärstomater, gurka, rädisor, grön sparris, kycklingfilé, krispigt bacon, brödkrutonger, parmesanost och caesardressing. Dressingen köpte jag färdig (Hellmans). Helt ok!


Visste ni att den traditionella caesarsalladen (roman, kyckling, krutonger, parmesan och dressing) skapades i Tijuana, Mexico, redan på 1920-talet?! Man tror att det var den amerikansk-italienska krögaren Caesar Cardini som under en hektisk dag, på USA´s nationaldag den 4:e Juli, skapade denna rätt av vad som fanns kvar i köket efter en dag med mycket gäster. Tycker att han lyckades ganska bra. Det finns väl knappt en sommarkrog som inte har denna rätt på menyn. Krämigt med mycket dressing ska det vara enligt mig. 


Dagar som dessa...

....sparar vi i en liten box och plockar fram i vinter när vi står och huttrar på en busshållplats med alldeles för lite kläder på sig. Det är varma dagar men det är underbara dagar. Solsvedda axlar och blåsor på fötterna. Men det gör inget. För vi njuter hela tiden.

I går var en sådan dag som man får få av varje år. Eller kanske få av i livet. Hanna hade fixat picknick och vi rullade vagnarna mot Marholmen i Askim. Vi hittade en skuggig plats under en tall där vi la ut picknickfilten. Småkillarna sov, lekte och fick doppa tårna i det svalkande havsvattnet. Vi åt lunch, fikade, pratade och lekte med barnen.

Hanna hade gjort en smarrig vildrissallad med bland annat blomkål, avokado, sockerärtor blandat i en limedressing. Till det hade vi senapspanerad (tänk julskinspanering) lax. Somrigt, smarrigt och fräscht!

Vildrissallad med lax

Barnen lekte fint i skuggan
Till dessert/fika hade Hanna gjort en stor fruktsallad med massor av jordgubbar. Av äggvitorna som blev över efter senapspaneringen till laxen hade hon gjort maränger som hon smaksatt med apelsinskal. Som grädden på moset serverades detta med en vit chokladkräm (Halleluja!!). Det bästa av allt är att den är väldigt lätt att göra: Smält 150 g vit choklad och blanda med en liten burk crème fraiche (fet-varianten). Förvara i kyl. Blev ungefär som en vit chokladmousse. Gott!!

Dessert

Lek på filten
På vägen hem tog vi vägen förbi Reningsborg. En stor second hand butik som har öppet två gånger i veckan. Mycket folk, många plusgrader och mycket saker. Skulle nog kunna fynda mycket med inte helt enkelt att ta sig fram med en barnvagn. För hundra kronor fick jag två olika leksaker, ett par hängselbyxor till Oliver, två bakformar och en karott med lock (heter det så) från Rörstrand. Lite naggad i kanten med fin tyckte jag. Hade jag haft mer förvaringsmöjligheter hade jag kunna köpa massor!

Fynd!
Dagen avslutades på Clarion Post Hotells uteservering där Rosévinet flödade. Satt i stekande solnedgång i linne hela kvällen och behövde aldrig plocka fram koftan som jag plockat med mig. Underbar sommarkväll och härlig avslutning på dagen! Sådana här dagar vill vi ha fler av, tack!

onsdag 23 maj 2012

God öl

När det var lakritsfestival i Stockholm för ett par veckor sedan läste jag någonstans om en Lakritsöl som Helsingborgs Bryggeri gjort med Lakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa. Lät ju spännande. Så jag bad min bror, som bor i Helsingborg, "köpa ut" en flaska till mig så jag kunde smaka. I stället gav han mig en påse med sex olika sorters öl från Helsingborgs bryggeri samt en ask lakrits från Lakritsfabriken.

Har hunnit smaka två olika sorters öl och ätit upp den underbara lakritsen. Lakritsölen smakade tyvärr inte så mycket lakrits som jag hade hoppats på men var en helt ok öl. Chiliölen kunde jag knappt dricka upp. Både jag eller Johan tyckte den var för stark. De har lyckats kan man säga med chilismaken. Min svåger, som också fick en flaska, tyckte den var grym. De fyra övriga smakerna är: Summer Ale, Witbier, India Pale ale och Lager. Bra present tycker jag! Tack Bror!


tisdag 22 maj 2012

Rabarbersaft

Rabarbersaft är barndom för mig. Har aldrig överdoserat så jag blivit trött på det då det inte är så vanligt att alla gör rabarbersaft. Då min kusin Karin skrev på Facebook att hon hade gjort rabarbersaft bad jag genast om receptet. Hade lite rabarber kvar efter helgens bakning som jag svängde i hop lite saft av. Och det var ju inte det minsta svårt.

Rabarbersaft
500 g rabarber i bitar
5 dl vatten
2,5 dl strösocker
lite saft från en citron
  • Lägg vatten och rabarber i en kastrull. Koka upp och koka i 15 minuter utan att röra om. 
  • Sila av rabarbern och blanda spadet med strösocker och citronsaft. Koka upp. 
  • Häll saften på flaskor och förvara kallt. 
  • Blanda med vatten efter smak vid servering.
Törstsläckande en solig och varm dag

måndag 21 maj 2012

Rabarberkaka med crumbel

Hela avlånga landet verkar hamnat i rabarberyra. Och jag hänger på. I lördags bjöd syrran på rabarberpaj med kardemumma som var ljuvlig. Jag norpade med mig några stjälkar hem från hennes trädgårdsland och bakade en rabarberkaka som jag bjöd svärföräldrarna på i går. Söt, syrlig, knäckig, frasig, nötig, smulig och alldeles alldeles underbar! Receptet kommer från tidningen Hembakat (3/12). Lite fler moment än en "vanlig" smulpaj med helt klart värt en extra kvart.


Rejäl och mättande rabarberkaka

Rabarberkaka med crumbel
Kaka
6 msk gräddfil
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
75 g rumsvarmt smör
50 g hasselnötter, grovhackade

Crumbel
50 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk ljust muscovadosocker
1,5 dl vetemjöl

Fyllning
225 g rabarber
2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
  • Crumbel: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smulig massa. Låt kallna, gärna i kylen.
  • Fyllning: Skär rabarber i 2 cm bitar. Lägg i en skål och blanda med vetemjöl och socker. Låt stå i ca15 minuter. Rör om då och då.
Rabarberfyllningen
  • Kakan: Blanda gräddfil och ägg i en skål. Blanda vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt smöret i mjölblandningen och vispa smuligt med en elvisp. Vänd ner hasselnötterna. Vänd ner äggblandningen och rör ihop till en jämn smet.
  • Lägg kaksmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. Lägg rabarberblandningen ovanpå. Strö över crumbeln.
  • Grädda kakan på 175 grader i ca 45 minuter.

Mycket vaniljsås ska det vara såklar
Vilken dag det har varit! I eftermiddag har vi picknickat med två andra mammor och barn vid Härlanda Tjärn. Jag har gått runt och bländat folk med mina ben. Men man måste ju börja någonstans. För vem har solbruna ben året runt?! Just nu funderar jag på att ge mig ut och springa en sväng. Termometern står på 26 grader. I skuggan. Liiite för varmt  för min smak att springa i. Ska fundera en halvtimme till innan Johan kommer hem.

söndag 20 maj 2012

Sommaren kom till stan

Så kom sommaren tillslut. Denna långhelgen började med kyla, regn och blåst och slutade med sol och högsommarvärme. Som det kan vända!

I dag bjuder jag er på en bildkavalkad från delar av helgen. Har varit mycket god mat och trevligt sällskap. I går var vi hos syrran och blev bjudna på rabarberpaj och grillat kött från röken, svågerns stora kärlek! Denna gången låg det lamm och kyckling i.

Herr Weber

Syrran trancherar kyckling
Till fantastiskt gott lamm och kyckling åt vi en sallad, myntayoghurt, tomatsås och ett fantastiskt gott bröd. Vi åt tills vi sprack! (nästan) Såå gott!! Svågern experimenterade med att slänga in en falukorv i röken då det fortfarande var bra värme i den när lamm och kyckling var klart. Korven smakade vi lite av och tja, det var väl ingen större gastronomisk upplevelse. Mer än just falukorv. Fick inte så mycket rökt smak helt enkelt.


Nyrökt falukorv
Med oss hem fick vi en chiliplanta noga utvald från Chilifönstret. Det blev en "Korean Hot". Ska bli spännande att se vad det kan bli av den.


Många små fina vita blommor

I dag kom då sommaren på allvar. Närmre 25 grader varmt. Det är då man verkligen saknar en trädgård (ska inte tjata om det...). Johans föräldrar kom på besök och klämde på Oliver och jag fick fina födelsedagspresenter. De fick paj x 2. Först en Kycklingpaj (samma som jag gjorde till Olivers dop) och sen en Rabarberpaj (får ett alldeles eget inlägg). Mellan pajerna tog vi en promenad och kände på värmen. Blev ytterligare en promenad för oss senare. Svårt att hålla sig inomhus.

Farmor och Farfar busar med Oliver

Kycklingpaj och törstsläckande fläderdryck
Nu hoppas vi att sommaren fortsätter hela veckan så vi kan umgås med mammor och barn på picknickfilt. Utelunch och utefika vill vi ha!!

lördag 19 maj 2012

Choklad med kärlek

Nu ger jag Cloetta lite gratisreklam. Har ni smakat deras nyhet Plopp Kärlek?! Inte så dum! Mjölkchoklad med smak av gelehallon och vit tryffel.

Lagom bit att dela med någon man tycker om

Kletig fyllning - me like!

fredag 18 maj 2012

Mandelkaka med Rabarbergrädde

När jag var i skåneland fick jag tidningen Hembakat av min mamma. Hurra! vad mycket gott det var i den. Skulle kunna baka varenda recept från pärm till pärm. Började med en kaka som vi åt på mammas födelsedag. Perfekt i dessa rabarbertider. Årets första rabarber är skördade! Har beställt ett gäng som mina föräldrar tar med sig när de kommer nästa helg.

Nyskördad rabarber

Mandelkaka med rabarbergrädde
Mandelbotten
4 äggvitor
2 dl strösocker
200 g malen sötmandel

Rabarbergrädde
300 g rabarber
2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde (stod 5 dl i receptet med tyckte det blev för mycket)
1/2 liter jordgubbar


Mammas antika mandelkvarn
  • Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa i en mixer.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa. Vänd ner mandeln. 
  • Bred ut smeten på en bakplåtsklädd plåt i en cirkel som är ca 25 cm i diameter.
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter.
  • Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Blanda socker, potatismjöl och vaniljsocker. Strö blandningen över rabarbern. Grädda rabarbern i ugnen i 20 minuter på 175 grader. Låt rabarbern svalna helt. Gör gärna botten och rabarbern klar dagen innan.
  • Vispa grädden hårt. Vänd ner den bakade rabarbern och rör om försiktigt. Ta även med vätskan som blivit av rabarbern. 
  • Fördela rabarbergrädden på mandelbotten. Dekorera med jordgubbar.


Härlig kombination av söt botten och syrliga rabarber