tisdag 6 december 2011

Saffransbullar med vit choklad

I går bakade jag saffransbullar. Med vit choklad. Hur gott låter inte det då? Jättegott!! Mamma bakade saffranslängder förra året med vit choklad så först hade jag tänkt göra dem. Men bullar är lite lättare att plocka fram någon då och då från frysen så jag gjorde helt enkelt bullar av samma recept.

Receptet kommer från Ica´s hemsida och är beräknat till två längder. Det blev cirka 35 normalstora bullar.

Saffransbullar med vit choklad
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran (á 1/2 gram)
1 tsk salt
2 dl strösocker
ca 13 dl vetemjöl
  • Smält smöret och blanda i mjölk och saffran. Värm till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med vätskan. Tillsätt salt och strösocker.
  • Rör i vetemjöl, lite åt gången. Arbeta ihop till en klibbfri deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Hackad vit choklad till fyllningen

Fyllning
75 g smör
0,5 dl strösocker
200g vit choklad
  • Blanda mjukt smör med strösocker. Hacka chokladen.
  • Dela degen på mitten och kavla ut till en stor rektangel. 
  • Bred på hälften av smörblandningen och strö över hälften av den hackade chokladen.
  • Rulla ihop och skär i ca 3 cm breda skivor. Lägg varje skiva i en bullform på en plåt. Gör likadant med andra hälften av degen.
  • Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Fyllda bullar på jäsning
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
  • Grädda bullarna på 225 grader i 10-12 minuter. Bullarna ska ha fin gyllenbrun färg.



Svårt att låta bli att provsmaka nygräddade bullar. Blev en kopp glögg till. Kiviks Hallonglögg med kardemumma. Inte så dum.

14 kommentarer:

  1. vad bra att glöggen var snäll! ;)

    idag åt jag en lussebulle och den var faktiskt riktigt god, jag är ju inte så förtjust i saffran så jag brukar rata dem. men det var inte så dumt ändå, jag kanske börjar bli vuxen?

    SvaraRadera
  2. Nybakade bullar är bara så gott. Lät mycket smarrigt med vit choklad i.

    SvaraRadera
  3. Vit choklad är verkligen mitt guilty pleasure - den må ses som "ful" men jag älskar den.

    SvaraRadera
  4. Bullar = vardaxlyx eller snarare LYX ;-)
    Kramkram

    SvaraRadera
  5. Låter ju helt fantastiskt gott, klart det måste provsmakas när man bakat. Man måste ju veta om man ska våga bjuda på godsakerna.

    SvaraRadera
  6. ser att du har fin duk som Ella eller Mamma vävt

    SvaraRadera
  7. Jag har aldrig testa några fyllda lussebullar, men det måste ju bara var jättegott med vit choklad i! Hallonglöggen fick ett ganska bra betyg när vi testade den. Men det är som med alla annan glögg, gott i liten mängd.

    SvaraRadera
  8. Så fina och gott med vit choklad i!

    SvaraRadera
  9. Det receptet åker direkt in i min recept-favoriter-mapp :-)

    SvaraRadera
  10. Oj så gott det låter! Dessa vill jag absolut testa!

    SvaraRadera
  11. ja brukar fylla mina med mandelmassa och vaniljsocker,supergott
    choklad var något nytt och väldigt intressant

    SvaraRadera
  12. Såg så gött ut att jag var tvungen att prova idag! Det luktar underbart i hela lyan, det smakar gudomligt och maken blev överlycklig när han kom hem! Tack för ett toppenrecept :)

    SvaraRadera
  13. Jag tror jag svimmar lite, så gott låter det här. Ska lätt provbaka på fredag när jag är ledig!

    SvaraRadera