Förra veckan gjorde jag en riktigt höstig lasagne. Jag tyckte att den blev jättegod medan Johan erkände att han föredrar en "vanlig" lasagne. Jaja, man kan ju inte få guldstjärna varje dag. I bland drygar jag ut färsen med rivna morötter och såsar till med krossade tomater när jag gör lasagne. Denna gången rev jag i färska rödbetor i stället och struntade i tomatkross. Såsade till med fond. Köttfärsen blev härligt röd/rosa i färgen.
400 g nötfärs
0,5 gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 st rödbetor
trattkantareller
torkad rosmarin och timjan
3 msk kalvfond
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk messmör
salt och peppar
Finhacka lök och vitlök. Bryn i smör i en stekpanna. Häll på färsen och bryn tillsammans tills färsen fått färg. Skala och riv rödbetorna. Fräs tillsammans med färsen, trattkantareller och kryddorna ett par minuter. Tillsätt fond, vatten, tomatpuré, messmör, salt och peppar. Koka ihop och smaka av.
|
Härlig färg på färsen |
Varva färsen med lasagneplattor i en smord ugnsfast form. Gör en ostsås (bechamel + riven ost), krydda med lite muskotnöt. Häll ostsåsen över. Skaka formen så såsen rinner ner i hela formen. Grädda på 220 grader i ca 25 minuter.
|
Till lasagnen serverade jag en tomatsallad |
Blev en enkel tomatsallad till. Skivade tomater, skivad rödlök, balsamvinäger, rapsolja, salt och peppar. Enkelt och gott!
Hittade ett recept på en vegetarisk morotslasagne som jag är sugen på att testa. Vet inte om jag vågar:)
Jo, jag såg också en tv-kock som gjorde ugnsrostade tomater. Han gjorde hamburgare av högrev till en hockeymatch och det såg så gott ut så jag var tvungen att prova. Mumma!
SvaraRaderavad goda grejer du har lagat hela helgen då! de där burgarna såg supersmarriga ut, och lasagnen med. jag har gjort vegetarisk morotslasagne en gång och det var jättegott, fast det var en ganska stark variant med lite olika rotfrukter i. men god var den!
SvaraRaderaoch tusen tack för awarden också, det upptäckte jag först idag, har haft föräldrabesök hela helgen :)
Härlig färg, ser så gott ut vilken rolig variant
SvaraRaderaLåter väldigt gott i alla fall. Och vilken härlig färg den fick. Jag har gjort vegetarisk lasagne med bla morötter i. Hade då inte i någon ostsås, vilket gör att den blir annorlunda. Jag hade dock i keso istället och byter man ut en del av den mot tex creme fraiche blir lasagnen krämigare. Fast visst, den blir ju inte som vanlig lasagne. Men jag tycker om att ha grönsaker direkt i maten, kanske för att försöka lura barnen :-)
SvaraRaderammmm gott med rödbetor!
SvaraRaderaJag hoppas att jag kommer ha det precis lika mysigt (och matlagningsigt!) som dig när jag ska vara mammaledig någon gång i framtiden! :=)
SvaraRaderaDu, Mårtenssonarna kommer upp på torsdag! Hurra! Har du tid att ses på torsdag eller fredag kanske?
Så gott med en annorlunda lasagne. Morotslasagne låter kul, har bara gjort veggetariska diton på zucchini/aubergine och aubergine.
SvaraRadera