torsdag 6 oktober 2011

Gulaschsoppa

Vilken vändning livet tog! Vi fortsätter att bekanta oss med varandra. Sover, äter och myser. Känns ok att sitta inne och trycka när det är riktigt höstrusk utomhus. Nu när man börja "nattsudda" så kan jag upplysa om att det regnat hysteriskt hela natten lång! Nu är det dock uppehåll. Kanske kan Johan ta en sväng med vagnen för lite friskluft så kan mamma få sova lite. Alla nöjda och glada!

Även om livet tagit en vändning förblir detta en matblogg. Hoppas ni har överseende med bebis-inslag!?


Ibland fjäskar jag verkligen för min sambo. Lagar mat som jag vet att han tycker om. Självklart gillar jag också maten. Men "vägen till mannens hjärta går ju genom magen".

Gulasch är en av hans favoriter. Passar ju fint på hösten. Soppa eller gryta? Ja, det är väl bara mängden vätska som avgör antar jag. Jag utgick från ett sopp-recept och sen gjorde jag den på mitt sätt. Vad man har för kött spelar mindre roll tycker jag. Ju "sämre/billigare" detalj, ju längre får man koka. Kött i gryta/soppa ska vara lättuggat och inte segt. Tycker även det blir bättre om man inte försteker köttet. Bara att slänga i den kokande soppan.

Gulaschsoppa ca 4 port

ca 400 g nötkött
2 gula lökar
2 röda paprikor
2 stora vitlöksklyftor
1 msk hel kummin
1 röd chili
3 msk tomatpuré
1 l vatten
2 köttbuljongtärningar
6 st potatisar
1 dl ajvar relish
salt, peppar
  • Putsa köttet fritt från hinnor och ev fett. Skär tärningar.
  • Hacka lök, vitlök och paprika fint. Rensa ev chili från hinnor och frön, beroende på hur stark du vill ha soppan. Hacka fint.
  • Stöt kummin i en mortel.
  • Fräs vitlök, lök, paprika och chili i olja i en kastrull tills det blivit mjukt tillsammans med kummin. Tillsätt tomatpuré och fräs med mot slutet. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp. Lägg i köttet och låt grytan puttra, under lock, upp till 1,5 timme, beroende på kött.
  • Tillsätt ajvar och smaka av med salt och peppar. 
  • Skala och skär potatisen i bitar. Koka tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. 
Servera grytan med en klick creme fraiche eller yoghurt

17 kommentarer:

  1. Hos oss kallar vi det gryta oavsett så slipper man sura miner från han sopp-hataren till make jag har. :)
    Den här versionen ska helt klart testas! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, bebis-inslag är välkomna! Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. skriver av receptet rakt av om det är ok?!
    vad heter den lille söte killen? inte menigo hoppas jag :-)!

    kram Åsa

    SvaraRadera
  4. en liten sak,,,skall inte köttet förstekas? bara kokas?!

    kram igen!!
    Åsa

    SvaraRadera
  5. Mmm, det var ruggigt länge sedan jag gjorde gulashsoppa, en vegetarisk variant blir det säkert alldeles snart nu när du sådde idén i huvudet på mig ;) Vilken underbar skål du serverade den i!

    SvaraRadera
  6. Perfekt höstmat! Låter härligt att ni lär känna varandra och myser. :)

    SvaraRadera
  7. Åsa: Namn är på gång....
    Nä, jag brukar inte försteka köttet. Ett moment mindre och tycker inte det behövs.

    SvaraRadera
  8. lite bebisinslag vill vi allt ha :-)

    SvaraRadera
  9. Klart vi vill ha bebisinslag. Även om man har en matblogg så handlar den ju om ens liv. Jag gillar dina personliga inslag, så jag räknar med att prinsen kommer dyka upp lite då och då ;-) Precis osm mina två skatter gör.
    Gulasch (soppa kallar vi det när vi har potatis i annars gryta och serverar ris till) är perfekt mat i detta ruggiga väder.

    SvaraRadera
  10. Absolut inget fel med bebisinlägg! Bara kul! :)

    Förresten, jag och din lilla pojke delar födelsedag, så nu kommer jag alltid ihåg det ;)

    SvaraRadera
  11. Mera grodan boll!!! =D
    // grannen

    SvaraRadera
  12. Mmmmmm!!! Härlig höstmat :)

    /Maria
    www.matochliteannat.wordpress.com

    SvaraRadera
  13. klart det ska vara bebisinlägg! vi vill ju också veta hur det går med mumsfillibebben :)

    här har vi också ätit gulasch idag, fast en vegetarisk variant och då kallade jag det för soppa!

    SvaraRadera
  14. Jag är djupt imponerad att du har kraft till att laga mat & dessutom blogga om det! Jag hade bara amningsfluff i hjärnan de första veckorna men jag minns än idag hur gott det var när jag började laga mat igen. Första rätten blev världens enklaste rätt - ugnsbakta laxfiléer täckt med pesto. Till detta pasta med pesto och jag slängde säkert i lite strimlade morötter & zucchini i oxå. :)

    SvaraRadera
  15. Klart det ska finnas lite bebisinlägg hos dej, för det är ju som remsan skriver att en matblogg kan ju faktiskt handla om ens personliga liv också:)

    En gulasch hade passat perfekt idag, tittar man ut så ser man bara svart himmel och regn...

    SvaraRadera
  16. O ja, gärna bebisinslag! Gulaschsoppa är för övrigt det enda jag gillar med fjällen!

    SvaraRadera