måndag 2 maj 2011

Seg Rabarberkaka

Vet inte varför men ofta hamnar dessertlotten på mig när det är knytis som gäller. Inte mig emot så kanske jag som drar vinstlotten varje gång!?

Valborg innebär ju att fira in våren. Rabarber är vår för mig. Tyvärr har jag inget trädgårdsland där jag kan skörda späda rabarber så tur att ICA finns:).

Min mamma gör många rabarberpajer och rabarberkakor av olika slag så jag ringde henne och bad om recept. Min mamma har många recept!! Urklipp från tidningar, vikta tidningar och handskrivna lappar. Det kan se ut som kaos i hennes receptsamling men hon vet minsann precis var hon har alla recept! Och det är jag tacksam för när man väl vill ha något.

Jag var ute efter en seg Rabarberkaka och då föreslog mamma ett recept som egentligen är med äpple men som blev minst lika bra med rabarber. Busenkelt att slänga ihop dessutom.

150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
två tärnade äpple eller samma mängd rabarber
pärlsocker och kardemumma
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda äggvisp, smör och vetemjöl.
  • Häll smeten i en ugnsfast smord form eller en form med löstagbar kant.
  • Häll rabarber ovanpå allt och tryck ner dem lite. Strö över pärlsocker och mald kardemumma. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med en sticka så den inte är för kladdig. Låt svalna något innan servering.
Servera med mycket vaniljsås såklart! Seg, söt och syrlig! Riktigt god. Kommer jag göra igen. Uppskattade lite galet hur mycket rabarber som behövdes till en paj så nu har jag endel rabarber i frysen också.
***

25 kommentarer:

  1. MMmm.. lät gött! !
    Det är bra o ha mammor med recept. Har en likadan med massa recept hit o dit. :)

    SvaraRadera
  2. Yammie! Så otroligt gott med seg rabarberpaj...själv väntar jag på att mina rabarber ska växa till sig:-) Men snart är det dax! Kram

    SvaraRadera
  3. Ja, hur gott lät inte det?! Bokmärkt!

    SvaraRadera
  4. Jag har ett liknande recept från min mamma men där hyvlar man smöret över kakan och strör på pärlsocker. Jag vet hur god den är och blev nu vansinnigt sugen när jag såg din. Sådär härligt seg och god... Mums!

    SvaraRadera
  5. Rabarber är gott och seg rabarberkaka låter supergott :)

    SvaraRadera
  6. min mamma är också världsmästare på rabarberpaj! men så har hon också en jätteodling i trädgården (som jag brukar länsa när jag är i skåne hoho). jag bokmärker såklart pajen direkt!

    SvaraRadera
  7. Mums... rabarber hör verkligen våren till. Ser riktigt smarrigt ut.

    SvaraRadera
  8. Åh så gott! Detta är verkligen något för mig, älskar rabarber :D

    SvaraRadera
  9. Vi sitter också på ett gott pajrecept, misstänker att det är samma som matarkivet har i sin ägo. FÖr vår del så föredrar vi pajer som din, istället för vanligt pajskal. Bokmärker:)

    SvaraRadera
  10. Intressant med en seg paj. Måste jag prova..:-)

    SvaraRadera
  11. Jag längtar så efter årets första rabarber! :-)

    SvaraRadera
  12. Åh rabarber - favorit! Och det låter väldgt gott med en segare variant av den annars ofta luftiga rabarberkakan. Det receptet lånar jag!

    SvaraRadera
  13. Åh, det här va precis vad jag letade efter! Stjäl det på direkten! :-)

    SvaraRadera
  14. Vansiinigt god, det här är nya favoriten!!!!

    SvaraRadera
  15. Det här blir en favvokaka - jag har redan bakat den två gånger! Tusentack för receptet,
    hälsar Eva

    SvaraRadera
  16. Detta är en kaka ingen paj

    SvaraRadera
  17. Åh den var riktigt god! tack för receptet!

    SvaraRadera
  18. Grym kaka! Väldigt god!

    SvaraRadera
  19. Provade den idag och den blev helt fantastisk god! Tack för tipset. Sålde den på sonens fotbollsmatch också och den fick gott betyg!

    SvaraRadera
  20. Det här bjuder vi på i morgon på morsdag, fick just i dag två stora påsar med rabarber, tack för receptet.
    med vänlig hälsning Lotta

    SvaraRadera
  21. Mitt favoritrecept just nu. Har gjort med 4-5 rabarber och med kanel och kokossocker på istället för pärlsocker och kardemumma. Har bytt ut 1dl vetemjöl mot 1dl havregryn och använder kokossocker och rårörsocker istället för vanligt socker. Jag äter den helst med ovispad grädde till eftersom den är rätt söt.

    Jättegod paj!

    SvaraRadera
  22. Jättegod kaka, klart min favorit!

    SvaraRadera
  23. Helt förälskad i det här receptet. Idag bytte jag ut en dl vetemjöl mot havregryn, ersatte rabarbern med krusbär och gräddade i muffinsplåt (med pappersformar) i ca 12 minuter. Blev också himmelskt. Ville ha muffinsstorlek för att kunna frysa in och ta fram allt eftersom.

    SvaraRadera