torsdag 29 april 2010
Citronmelissdrömmar
onsdag 28 april 2010
Choklad choklad choklad...
När jag kollade på Marabous hemsida så såg jag att sommarens smak är Polka. Låter inte helt fel det heller! Sett endel reklam för smaken Passionsfrukt och Chili. Någon som smakat??
måndag 26 april 2010
Köttfärssås, ny dryck och lakritschoklad
Det blev Köttfärssås med bred, krusig och lång pasta som vi köpte i Rom. Inget speciellt egentligen men kul med en annorlunda pasta. I köttfärssåsen hade jag gul lök, vitlök, nötfärs, tomatpuré, chilisås, kalvfond, torkad basilika och oregano, salt, peppar, rivna morötter, krossade tomater. Fräste lök och köttfärs i smör och smaksatte med kryddor. Lät allt koka ihop och hällde i lite turkisk youghurt mot slutet.
Serverade med färskriven parmesanost och en sallad på ruccola, tomater i tärningar och balsamglaze. Vi drack Friggs "Vitamino Guard" med smak av fläder och grönt te. Fick dem på Gastronordmässan. Inte så söt. Riktigt god!
När jag kom hem från jobbet idag låg det ett vadderat kuvert på hallmattan. I det låg det en chokladkaka från Anthon Berg. Smaksatt med Salmiak. Hade tydligen deltagit i någon tävling på deras hemsida och vunnit. Det var mörk choklad med små lakritsbitar som var svåra att känna till en början men kom fram mer efter ett tag. Att den var Fairtrade är ju ett plus!
söndag 25 april 2010
Solig Vårdag med mina älskade småprinsar
Efter dusch och lunch cyklade jag i det fina vädret till syrran. De ville också ut på långtur och jag anmälde mig frivilligt som barnvakt. Mina små systersöner är underbara och inga problem att passa dem ett par timmar.
När jag kom dit höll Rasmus på att plantera om Tomaterna. De började växa ur sina små krukor. Den sötaste Trädgårdsmästaren jag sett på länge!!:)
Lejonet och Björnen
Min kollega var med i smakpanelen på Rivstart (Bandit) för ett par veckor sedan då de provade glass som programledarna hade satt ihop smakkombinationerna på. Lejonet och Björnen stod för produkterna. Då fick han som tack för hjälpen med sig ett par bägare med glass. Han var snäll och delade med sig. Denna Ekologiska Jordgubbssorbet var fantastiskt krämig och god. Osäker på om den finns i butik ännu. Annars så kommer den inom kort. Mmmm......
lördag 24 april 2010
Apelsinstekt kycklingfilé med kikärtsyoghurt
Började med att göra Kikärtsyoghurten:
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
citronsaft efter smak
salt och peppar
Mixa kikärtor och vitlök. Blanda med yoghurt och kryddor.
Koka couscous enligt anvisningar på förpackningen. Blanda med kanel innan servering.
Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och lägg skivade apelsinskivor över. Kör klart i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur av 72 grader.
Servera med sallad. Sååå gott, ganska nyttigt och fräscht! Min couscous "spetsade" jag med lite russin. Till det drack vi en vit Chardonnay från Australien som heter Little Yering. Inte så smakrik som jag hoppats på med gott ändå.
Eftersom vi var så nyttiga till varmrätten så smaskade vi på med lite improviserad dessert. Vaniljglass och hemmagjord ljummen chokladsås (1 del strösocker, 1 del kakao, 1 del vatten koka upp och smaksätta med en gnutta salt och lite chilipulver). Ovanpå smulade vi hjärtformade chokladkakor som jag köpte i Italien. Smaskens!!
fredag 23 april 2010
Jag fick en glass
Bild från triumflass.se
torsdag 22 april 2010
Gastronord 2010 - rapport från dagens besök
Stor del av mässan var utrustning i form av glas och porslin, kassasystem, diskmaskiner, kaffekokare och en massa annat för restauranger. Det var även endel tävlingar, typ barista cup, vassaste diskare och andra tävligar för restaurangfolk. Inget vi la så mycket tid på.
Alla leverantörer du kan tänka dig inom restaurangbranchen var där. Glass, dryck, bröd, kakor, fisk, kött, grönsaker mm fanns att smaka på. Och det gårde vi. Några favoriter var:
Hallon- och lakritsglass och Brownieglass från Sia
Bröd med chokladbitar i
Hela Gray´s kak- och tårtbuffé
Halloumiost smakasatt med tranbär, svartpeppar eller basilika
Ostar i massor
Inlagda grönsaker
Tryffelsalami (SÅÅÅÅÅÅ God!!!)
Kryddor
Salt
Såser
Ja, listan kan göras lång och magen blev full.
Vi kände inte att vi var i något större behöv av lunch så vi gick in till Vinordic istället. Köpte vars ett vinglas och började gå runt bland alla leverantörer. Herregud!!! vad mycket vin det finns. Svårt att välja, men vi provade lite goda Roséviner, lagom trevliga viner från Brasilien, störtsköna Rieslingviner (I love) från Tyskland och lite Mojitomixer på riktiga råvaror! Störtskön säljare som påstår att de flesta bartendrar inte kan göra en riktig Mojito, det tar för lång tid. Så vi fick en utläggning och fick prova mixen han hade som man endast blandade med krossad is och mineralvatten. Helt OK måste jag säga!! Efter en stund blev vi lite smålulliga och fulla i magen, fast ändå hungriga så vi pep in på Gastronord igen:).
onsdag 21 april 2010
Gastronord 2010
tisdag 20 april 2010
Viltskavsgryta
måndag 19 april 2010
Grilla
Grillmästaren under en underbar helg på Resö förra sommaren
söndag 18 april 2010
Födelsedagsfirande
1 msk rostade sesamfrön
1/2 dl Ketjas Manis
2 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
3 msk olja
1 liten riven vitlöksklyfta
Blanda alla ingredienserna och servera till rostbiffen. Hoppade över sugar snapsen eftersom det blev så mycket sallad ändå.
Till detta hade vi Bulgursallad med mixsallad, rädisor, körsbärstomater, paprika, salladslök och rödlök. Vi hade två yoghurtsåser som Johan slängde ihop. En smaksatt med sweet chili och den andra med citronjuice, citronpeppar och flytande honung. Hade vattenmelon i bitar vid sidan om. Sommarkänsla! Smaskens!
Till efterrätt blev det Rabarber och Jordgubbspaj. Vaniljglass och Vaniljsås till. Färska Rabarber och frysta jordgubbar i en form. Gjorde Leilas smaskiga Smuldeg. Knapriga goda smulor.
100 g kallt smör, 0,75 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 0,5dl mandelspån och 1,5dl havregryn. Blanda smör, socker och vetemjöl till en jämn smulig deg. Rör i mandelspån och havregryn. Smula över frukten och grädda i 25 minuter på 225 grader.
Proppmätt!!!
lördag 17 april 2010
After Work med Rosévinspremiär
Efter middagen promenerade vi tillbaka till Avenyn och till Joe Farellies. Vi hamnar ofta där. Ganska lugnt igår men uteserveringen var full! Vi drack Rosévin och tjattrade vidare. Rosévin är ett klart vårtecken!! Mums!! Jag gick hem i lagom tid eftersom jag skulle upp tidigt och jobba idag. Vet inte hur länge tjejerna var ute och slarvade!?
Jag blir så glad!
Jag är i alla fall superlycklig att det är så många som läser min lilla blogg. Har nu passerat 20000 besök sedan starten. Tack alla fina läsare!! Fortsätt att kommentera mina inlägg! Är så roligt att läsa!!
Ha en härlig lördag!
torsdag 15 april 2010
I LOVE ROM
Rom är en helt otrolig stad. Vi har promenerat huuuur mycket som helst. Blåsor på tårna, ömma ben och trött kropp. Vi gick så mycket att vi knappt utnyttjade vårat buss/tunnelbanekort som vi köpte. Det fanns något att titta på i varje gathörn. En "piazza" med en fontän på, en stor staty i ett gathörn, en enorm och vacker kyrka på varje gata plus alla "måsten" på det. Collosseum, Platinen, Spanska trappa, Fontana di Trevi, Vatikanen, Peterskyrkan (inkl 551 trappsteg enkel väg upp i tornet), Sixtinska kapellet.... Ja, man hinner mycket på några dagar. Helt sjukt stort, enormt, historiskt, galet och fruktansvärt mycket turister!! Men vi lurade de långa köerna ett par gånger och slapp stå och köa en halv dag och la den tiden på en fika istället:). Eller en glass?! All denna goda glass!! Viagraglass...har ni smakat det???
Självklart har vi ätit också. Ganska mycket. Frukosten på hotellet var väl sådär. Men några croissanter slank ner. Inte så frasiga som de ska vara men med lite nutella på så var det smaskens ändå. Yoghurt, musli och konserverad frukt i olika stora skålar(!!!!). Salami, vidrig skinka, små brödbitar men gott kaffe och olika juicer. En stadig frukost är en bra start på dagen.
Lunch åt vi lite där vi var. På mer eller mindre turistiga ställen. Pasta eller Pizza oftast. En kall, törstsläckande öl, Gott kaffe och ibland en smakig dessert. Här en enkel men god pasta med Ricotta, soltorkad tomat och paremsan. Mmm.... Syns det att det är jag som vinkar i folkmyllret på Spanska Trappan??
På kvällarna åt vi på lite olika ställen. Två kvällar åkte vi till stadsdelen Trastevere som ligger i utkanten av stan. Väldigt mysigt och många små mysiga restauranger i kringelikrokgränder och uteserveringar. Klassisk och traditionell mat som Caprese, Prossutto och mozzarella, Brushetta, Ossu Bocco och grillat Lamm. Och allt bröd!! Gott bröd!! Vin i karaff till en billig peng var inte fy skam...
På Johans födelsedag gick vi på den bästa restaurangen som vi hittade i ett område mellan Piazza del Popolo och Spanska trappan. Där kan man hitta lite moderna italienska restauranger. Var svårt att välja bland alla men fick lite tips i en guidebok och det blev kanon. Stället heter Osteria Margutta och ligger på Via Margutta 82. Röd sammet på väggarna och lite Moulin Rouge stuk. Fantastisk hemgjord fylld tortelloni med smaker som jag fortfarande kan plocka fram. Tryffel till Johan och en tomatsås till mig. Fick inte ta några kort på den restaurnagen för Johan. Han tyckte att jag blev lite pinsam i mellanåt...:). Och gott vin!!!
Trafiken i Rom är brutal!! De bromsar först när de verkligen måste. Vespor myllrar det av. Folk parkerar kors och tvärs.
Bild: Parkerade vespor i långa rader.Trött trött hänger jag på en mur i Vatikanen när vi tagit igenom oss Sixtinska kapellet plus Museét. Heeeeelt färdig!!
Skulle kunna skriva en hel roman om våran underbart härliga helg. Måste åka tillbaka. En helg att bara plocka godbitarna nu när man studerat alla "måsten". Bara äta, strosa och hitta nya outforskade områden.
fredag 9 april 2010
Vi drar söderut
Till det drack vi vars en Dugges Lager nr 1. Riktigt smakrik och god öl!
torsdag 8 april 2010
Sötsur Kinagryta
1 gul lök
2 st morötter
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 liten burk ananasringar (227g) +spadet
ca 300 g strimlat fläskkött¨
4 msk majsstärkelse
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
2 strimlade salladslökar
Skala och finhacka löken. Skala morötterna, halvera och skär i halvmånar. Kärna ur och skär paprikan i centimeterstora bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skär ananasen i bitar. Spara spadet.
Bryn köttet i smör. Tillsätt lök och morötter och låt bryna med ett par minuter, tills det mjuknat. Tillsätt paprika, ananas och chili. Låt steka med ytterligare ett par minuter. Tillsätt majsstärkelsen och rör om.
Häll på ananasspad, vatten, soja, vinäger, tomatpuré, fond och salt. Låt grytan småputtra i 5-10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt och chilipulver.
Servera med ris och strimlad salladslök.
tisdag 6 april 2010
Banan och Chokladkaka
75 g smör
2,5 dl strösocker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Spara vitorna!!
Mosa bananerna och blanda i smeten. Hacka chokladen grovt. Blanda chokladen med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Ska vara lite kletig i mitten. Servera med glass eller grädde. Eller bara som den är. Såååå god!!!
måndag 5 april 2010
Påsken i bilder
På Påskdagen var det dags för traditionell Konstrunda. Från början höll den till på Österlen men är nu utspridd över hela skåne. Vi valde att koncentrera oss på Åhus med omnejd. Parkerade bilen och tog en promenad i Åhus längs Hamnen, Torget och Köpmannagatan. Konsten varierade och vi är väl inga konstexperter och uppskattar väl mest sådant som föreställer något. Tex. motiv från trakten.
Vi åt lunch på Rökeriet på vägen mellan Åhus och Yngsjö. Varmrökt lax med kokt potatis och kall sås. Riktigt gott och en rejäl portion. Brevid Rökeriet ligger även en Vingård. Inte så mycket att se för tillfället men nyfiken på att prova vinerna som tillverkas här i framtiden.
Påskaftons kväll var det fest hos en kompis i Kristianstad. De bjöd på Påskbuffé med köttbullar, prinskorv, laxrullar, ägghalvor, vårig sallad med färgade tomater och sparris, äggmuffins och supergoda knäckebröd som kom från Konditori Dufvanders i Kristianstad. De hade dukat med söta äggkoppar och chokladkaniner som man fick ta med sig hem:)
En härlig helg med mycket god mat, vårväder, konst, besök hos vänner mm. Alltid lika härligt att komma hem!! Ja, för hem är det fortfarande även om det är tio år sedan jag flyttade därifrån.
söndag 4 april 2010
Pasta Carbonara
Serverade pastan i min nya Matteus-skål som jag köpte i helgen. Äääälskar Matteus, så snygga färger och former.
Ugnsbakade lite tomater på 200 grader med olivolja, flytande honung, salt och peppar. Saftiga och goda!