onsdag 31 mars 2010
Resa och blogga?!
Hemmapasta och gourmetkrog
Lite trött på jobbet i dag. Mycket att göra inför långhelgen. En dag ledig = dubbelt så mycket jobb. Riktigt skitväder; regn, rusk och grått! Hoppas det blir bättre i helgen...
Blev ingen lyxmiddag ikväll. Själv hemma och inte alls sugen på att laga mat eller på något speciellt. Blev Tagliatelle som jag blandade med lite av paprikaosten som vi hade i helgen så det blev lite krämigt. Till det hade jag riven parmesan, lufttorkad skinka och körsbärstomater. Helt ok, men ingen smaksensation.
Två nya inspirationskällor har trillat ner på hallmattan de senaste dagarna. Ett nytt nummer av Laga Lätt. Fullt med recept på vårbuffé, primörer och massa goa desserter. Fick även en helt ny tidning som jag bestämt mig för att testa några nummer av. Lantliv Mat & Vin. Bara bläddrat lite snabbt i den och ser lovande ut. Älskar att bläddra och få inspiration utan att följa alla recept till punkt och pricka. Vilken är eran favoritmattidning??
måndag 29 mars 2010
Jag älskar våren!
I morse regnade det när jag cyklade till jobbet. Men det gjorde inget, för jag hade nya regnbyxor och fick inviga dem. Funkade perfekt! Vattnet bara rann av, sipprade inte in någonstans och byxorna under var torra när jag kom fram. I eftermiddag när jag cyklade hem hängde regnet i luften men istället sprack det upp och solen sken från klarblå himmel. Jag och Caroline tog en härlig promenad i Skatås. En härlig och ljus kväll. Och lång! Den där timmen känns det som man klarar sig utan. Trött blir man, men fick långa kvällar i utbyte. Det kan gå på ett ut tycker jag.
Efter promenad och dusch blev jag serverad kvällsmat av min kära sambo. Pytt i Panna med stekt ägg och rödbetor. Supersmaksigt!!
söndag 28 mars 2010
Jamaicansk het söndagkväll
Plick Plock lördag
Vi käkade lunch på Deli and Coffee. Perfekt lördagslunch. Stor och mättande fräsch sallad. Nudelsallad med kyckling dränkt i asiatisk dressing. Smaskigt! Eftersom det regnade lite så trängdes folk i Nordstan och i Saluhallen. Där var det trångt. Vad är det byggs på Kungstorget? En extra provisorisk Saluhall?? Nyfiken...
Vi funderade på att gå på bio men hittade ingen riktigt bra film som vi var sugna på. Så vi åkte hem istället och tillbringade lördagskvällen i soffan med TV och plockmat. Lite Körslaget, Millenium (Mäns om hatar kvinnor) och lite zappande mellan filmer innan vi somnade gott i soffan. Vi hade köpt lite plockmat: En färdigpizza som vi slicade upp, vitlöksbröd (hemmagjort förståss!!), ost, kex, fikonmarmelad, vindruvor, melon, schwartzwaldskinka, oliver och ruccolasallad. Smaskigt!!!
fredag 26 mars 2010
Skaldjurscanneloni
Riv parmesanost och lägg över efter gräddningen.
Servera med ruccolasallad, fetaost och självklart lite balsamglaze. En härlig italalinsinspirerad rätt som får oss att längta ännu mer efter våran Romresa som det bara ät två veckor kvar till nu!! OOooooiiiiiii!!!
Total idétorka
torsdag 25 mars 2010
Självklart Våfflor på Våffeldagen!
Att komma in till stan i eftermiddag var som att komma till våren. Massor av folk på stan som bara flanerade runt och njöt av alla plusgraderna. Fantastiskt skönt!
Precis när jag var färdigklippt ringde Johan och hade anlänt med tåget från jobbet. Så vi tog en härlig promenad hem tillsammans. Väl hemma slängde vi ihop våfflor. Hittade ett klockrent recpet (som jag ändrade lite till mitt eget) som jag absolut ska göra igen. Blev frasiga och goda våfflor. Precis som jag vill ha dem!
125 g smör
1 dl mellangrädde
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Smält smöret och låt det svalna. Blanda grädde, mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet. Grädda.
Till våfflorna hade vi fruktsallad (honungsmelon, äpple, päron och kiwi) vaniljglass, grädde och sylt. Sååå gott och sååå mätta blev vi!!
Våffeldagen
Börjar se riktigt vårigt ut ute och nästan all snö är borta. Vill ju inte sitta inomhus och jobba!! Vill ut!!! Blir en tur till stan efter jobbet. Ska klippa mig. Ska bli sååå skönt!!
tisdag 23 mars 2010
Det är alltid bra med lite bullar i frysen...
Jag gjorde bullar med två olika fyllninar. En med blåbär och en traditionell med kanel. Mycket kanel!! Gjorde bullarna små. Blev många små bullar, bara för att man ska kunna äta mer än en till fika...:)
Grundrecept Vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka ut degen på mjölat bakbord till önskade bullar.
Kanelfyllningen höftade jag smör, kanel och socker.
Till en hel sats blåbärsbullar behövs:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2,5 dl blåbär (färska eller frysta)
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
ägg till pensling
mandelspån
Blanda smör, råsocker och kanel till en mjuk kräm. Baka och kavla ut degen och smeta på smörfyllningen. So far vanliga kanelbullar. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse och strö över degen. Rulla ihop till en rulle och skär i önskat stora skivor och placera i bullformar. Ett tips är att ställa bullformarna i en muffinsform så att de inte flyter ut. Jäs under bakduk 45-60 minuter. Pensla med ägg och strössla över mandelspån. Grädda i 200 grader långt ner i ugnen i ca 10 minuter.
Åååå.....vad gott det är med nybakade bullar!!:)
måndag 22 mars 2010
Äntligen Gulasch
Servera med bröd, hackad persilja och yoghurt. Enligt Johan så måste man ha en folköl till också. Så det hade vi!
Mat, bak och träning!
Brödet blev en så kallad Pain Riche. Gillar inte det namnet men min mamma gjorde alltid pain riche när vi var små och det var de jag hade i bakhuvudet. Men detta blev ju något helt annat. Jag dubbalde receptet så det skulle bli fyra längder, men det glömde jag under tiden så när jag bakade ut dem så gjorde jag två (eftersom det stod det i receptet). Så efter jäsning och gräddning blev det två stora, tjocka längder. Något mellanting mellan matbröd och pain riche. Väl vart att testa oavsett storlek. Väldigt saftigt och gott!!
Recept för fyra längder
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
12-14 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg till pensling
Rör ut jästen i ljummet vatten. Häll i mjöl, salt och socker.
Arbeta degen ca fem minuter, tills degen är blank.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Baka ut fyra långa pain riche och lägg på en plåt.
Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Skär skåror i bröden med en vass kniv och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
söndag 21 mars 2010
Vissa helger är längre än andra!
En härlig helg och det bästa är att jag är ledig imorrn. Då blir det brödbak, långkok och förhoppningsvis en skön löptur. Självklart kommer jag att avlägga rapport!:)
lördag 20 mars 2010
Chateau Beirut
torsdag 18 mars 2010
Äggrulle med Ost och Bacon
Här kommer grundreceptet:
8 ägg
4 msk grädde
salt
peppar
Blanda ingredienserna. Gör en form av bakplåtspapper och placera på en form. Häll ut äggblandningen och grädda på 200 grader i 6-8 minuter.
Fyllning:
100 g babyspenat
smör till stekning
100g philadelphia
140g bacon
Strimla och knaperstek bacon. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs spenat i smör. Blanda med färskosten. Bred på röran, lägg på bacon och rulla ihop.
onsdag 17 mars 2010
Fiskonsdag
Strimlade en motot, en liten bit rotselleri och en vitlöksklyfta på grova sidan på rivjärnet. Fräste mjukt i smör i en gryta. Hälle i det sköljda råriset (ca 2 dl) och tillsatte dubbla mängden vatten, kycklingfond och salt. Kokade enligt anvisningarna på förpackningen av riset. Jag lät det koka i ca 15 minuter och stängde sen av plattan och lät det dra klart.
Hade köpt en stor bit torskfilé (nästan 500g) som jag skar i minre bitar och la i en form. Pressade limejuice över fisken. Hackade röd chili och skar båtar av en röd lök och la ovanpå. Blandade en burk lätt creme fraiche med hackad färsk dill, en dutt fiskfond, citronjuice, salt och peppar. Hällde detta över fisken och gräddade i ugnen i ca 20-25 minuter på 200 grader. Innan servering la jag kräftstjärtar ovanpå fiskgratängen.
Rotfrukterna gav god smak åt riset. Torsk är ju en ganska smaklös fisk men med lite kräftstjärtar, citron, dill och chili blev det bra smak på rätten.
tisdag 16 mars 2010
Äggsmörgås och Smoothie
Blev inga bilder på dagens kvällsmat så vi får njuta av en gammal smoothie:)
måndag 15 mars 2010
Kylskåpsstädning blev Kycklinggryta
Skar kycklignen i kuber. Stekte i smör i en stekpanna. Hackade en gul lök, några vitlöksklyftor och en halv chili som jag stekte tillsammans med kycklingen. Hällde på tomatkrosset, nästan lika mycket vatten, kycklingfond, tomatpuré och lät det koka ihop lääänge. Smakade av med Meze-yoghurt.
Till kycklingen hade jag spagetti. För att göra den lite rolig mixade jag basilika, olivolja, en vitlöksklyfta, salt och valnötter som jag blandade med pastan. Som pesto ungefär...
Jag delade sparrisen och kokte den al dente i lättsaltat vatten. Gjorde en sallad med sparris, ruccola, körsbärstomater och fetaost.
Blev minsann en riktig festmåltid en simpel måndag, om jag får säga det själv!!:)
söndag 14 mars 2010
Världens Godaste Morotskaka
Världens Godaste Morotskaka
(enligt Leila Lindholm ur boken "a piece of cake". Beredd att hålla med)
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl finrivna morötter
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten
Tillsätt olja och rårivna morötter
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten i ugnen i ca 55 minuter. Prova med en sticka. Den ska inte vara kladdig.
Lät kakan svalna.
Blanda ihop frostingen:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
100 philadelphiaost
Blanda till en jämn krämig smet och bred över kakan.
Jag hade inget ströbröd hemma så jag hade kokos istället som gjorde att det blev lite extra smaskigt på kanterna. Ovanpå frostingen strösslade jag färgglada, våriga, söta blommor. Gustav smaskade glatt i sig alla som hamnat utanför kakan också...:)
Räckmacka på hög höjd och fartfylld Hockey
Efter smörgåsen tog jag en drink. Ett måste då drinklistan är fantastisk med många spännande drinkar. Jag valde en Raspberry Collins. Typ en Tom Collins smaksatt med Hallon. Smaskens och tjusigt serverad!
På kvällen var vi på Hockey i Scandinavium. Frölunda mötte Djurgården. En egentligen helt ointressant match eftersom Frölunda blev klar för slutspel redan tidigare i veckan. Djurgårdsfansen passade på att ta en helhelg i götet då de spelar Allsvensk premiär i fotboll idag. Så klacken var enorm och säkerheten hög! Aldrig sett något liknande på en hockeymatch. Våra biljetter var i närheten av klacken så de tog över väldigt mycket av matchen.
Frölunda förlorade och vi skyndade hem för att se omröstingen i Melodifestivalen. Jag tycker faktiskt att en av de bästa låtarna vann. Hade svårt för att bestämma mig för om jag ville att Salem, Darin eller Anna skulle vinna. Så Rätt Låt Vann. Eller??
Nu ska vi ta en promenad i det fina vädret. Senare i veckan kommer en kompis med familj hit på fika. Har bakat morotskaka... Recept kommer!
lördag 13 mars 2010
Underbara fredagkväll
För oss blev det en hemmakväll. Pysslade i köket i lugn och ro med en Norrlads Guld Ljus i handen. Ska tydligen bli sommarens trendiga törstsläckare. Vi får väl se...
Hade ju bestämt att jag skulle trolla med en fläskfilé. Putsade, skivade och stekte bitarna och la dem i en ugnsform. Kvartade champinjoner och stekte. Skar stora bitar av en röd paprika och stekte med champinjonerna mot slutet. La grönsakerna över filén. Knaperstekte bacon och la även denna i formen. Blandade en burk färskost paprika chili (ICA) med en förpackning med matlagningsgrädde och hällde över. Gräddade i 200 grader i ca 20 minuter.
Till fläskfilén hade jag bulgursallad och grön sparris. Bulgurn kokte jag i buljong och blandade med tärnad fetaost och strimlade basilikablad. Sparrisen kokte jag i lättsaltat vatten med lite vinäger i ett par minuter. De var lite olika tjocka så man fick plocka upp dem efter hand. Torrostade pumpakärnor och strösslade över sparrisen. Dekorerade med körsbärstomater och ringlade balsamglaze över. Kändes vårigt med sparris!!
Smuttade på vinet vi drack till maten. Simonsig Chardonnay från Sydafrika. Väldigt smakrikt och passade bra till fläskfilén.
torsdag 11 mars 2010
Orkar inte laga mat varje dag...
Efter jobbet städade o pysslade jag lite hemma och tog sedan en timmes promenad med Caroline. Alltid lika trevligt att tjitt-tjatta lite. Till en början var det kallt och ruggigt men efter en stund, när man blev varm var det friskt och skönt!
Väl hemma köpte jag med mig en sushi från restaurangen som ligger i mitt hus. Lyx!
I morrn är det fredag och Johan kommer hem igen efter att ha bott i Falköping hela veckan. Då blir det fredagsmys. Har en Fläskfilé i kylen som jag ska försöka trolla ihop något med. Förslag?
onsdag 10 mars 2010
Pasta di Piero Moreno
Kokte Spagetti al dente, fräste på trattisarna tillsammans med en halv tärnad gul lök och en hackad vitlöksklyfta. Hällde på matlagningsgrädde och lät koka ihop. Kryddade med salt och peppar. På med riven parmesan, i med pastan och vevade ihop allt. Smaskens!! Rev ytterligare lite parmesan på pastan vid servering, drog några varv med pepparkvarnen.
Serverade med ruccolasallad, halverade körsbärstomater och duttade balsamglaze på salladen. Mums!!
Idag är det en månad tills jag och Johan åker till Rom!! Ska bli sååå underbart!! Pasta, vin och kärlek!
Jag har fått en award....
-Lägg upp bilden på din blogg.
-Skicka vidare denna Award till 12 andra bloggare
-Länka till dem som du ger Awarden till.
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg.
-Länka till den som givit dig denna fina Award.
Jag ger mina Sunshine Awards till några av mina favorit-bloggare, nämligen:
Kryddburken
Hannas Kokvrå
Fru Matglad
Mårtenssons Kök
Vanilla Sky Kitchen
Helena Ljunggren
Hallon och Blåbär
Perfekta Prinsessan Pernilla
Fillibaba
Erka Perka
Mumsfillibabba (nä, inte min egen, finns faktiskt en annan blogg som heter så...:))
Bagels och Blåbär
Blev superglad för min Award som jag fick av Malins Mat. Ett bevis på uppskattning är alltid roligt!!:) Stort tack!!
tisdag 9 mars 2010
Vintersöndag
Framme vid Bertilssons stuga. En oas i Delsjöområdet. Varmt och välkomnande. Hembakt och mysigt.
Vi satt ute i solen och åt vars en soppa med gott bröd. Johan åt Gulashsoppa och jag en fisksoppa. Gräddig och mycket grönsaker och fisk.