Idag fikar vi på Semla |
Semlor 35-40 st medelstora
50g jäst
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, mortlad
2 krm salt
150 g smör, rumstempererat
1 ägg +1 till pensling
10-11 dl vetemjöl
Nybakade bullar |
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm.
- Rör ut jästen i mjölken tillsammans med socker.
- Tillsätt salt och kardemumma.
- Börja röra ner mjölet när jästen löst sig i vätskan. Börja med hälften. Tillsätt ägget.
- Klicka i smöret och jobba in i degen.
- Rör ner mjölet, lite åt gången, tills du fått en fast deg, ej för kladdig.
- Låt jäsa ca 45 minuter under en bakuk.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Stjälp upp degen på ett bakbord. Dela i tre delar och därefter varje del i 10-15 bullar, beroende på hur stora du önskar. Låt bullarna jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 25 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda ca 8 minuter beroende på storlek.
- Låt bullarna svalna på galler.
Servera på klassiskt vis. Jag river mandelmassan fint och blandar med ovispad grädde till lagom lös smet. Klipp ett lock i bullen så det bildas en grop, fyll den med mandelmassa, spritsa på grädde, lägg på lock och pudra över mandelmassa. Ät och njut!
Gör man små, kan man äta två:) |