Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 27 oktober 2016

Fiskgryta med saffran

Hösten är verkligen här. Regn, grått och trist varvas med sol och träd i vackra färger. Vi står på lekplatser på eftermiddagar och värmer oss med indianhopp, kaffe och varm choklad. Det kommer att komma en period där det troligtvis blir mer inomhuslek än vad det varit det senaste halvåret.

Med hösten kommer värmande soppor och grytor. Förra fredagen åt vi en Fiskgryta med saffran. Snabb att laga med goda smaker. Toppade med en klick creme fraiche och lite chiliflakes. En perfekt fredagsrätt. Till grytan drack vi ett väldigt gott vitt franskt vin som passade perfekt till - Chateau Bonnet.


Fiskgryta med saffran 4 portioner
250g vit fisk, tex torsk, kolja, sej eller kummel
250g lax
salt och peppar
300g potatis (fast)
1 morot
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 burk hela tomater
4 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 pkt saffran
1 dl grädde
färsk dill och basilika

  • Skär fisken i bitar. Salta och peppra.
  • Skala potatis och morot, skär i mindre bitar. Skala lök och vitlök, strimla tunt. 
  • Fräs potatis, morot, lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, buljong och vin. Koka upp och tillsätt saffran. Koka tills potatisen börjat mjukna. 
  • Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och lägg på locket. Koka upp och dra grytan från värmen. Låt stå ca 10 minuter. 
  • Blanda ner dill och basilika före servering. 
  • Servera med aioli eller en klick creme fraiche samt lite chiliflakes för lite mer hetta. 


onsdag 5 oktober 2016

Kålpudding

Lääänge har jag varit sugen på kålpudding. Jag älskar kål. Oliver äter en del kål. Johan är skeptisk mot kål. Men det är alltid värt att testa. Johan har en tendens att jämföra alla klassiker med det som serverades i skolan. Jag gjorde ett försök att motbevisa. Och gott blev det! Och enkelt var det!

Kålpudding ca 4 port
600g blandfärs
1,5 dl vatten
salt och peppar
en "klyfta" vitkål (efter tycke och smak)
smör
sirap

  • Strimla kålen fint och stek den mjuk i smör i en stekpanna. Den ska ej få färg, bara bli mjuk. Krydda med salt och peppar. Ringla över sirapen mot slutet.
  • Blanda färsen med vatten, salt och peppar. Färsen ska vara lös.
  • Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsfast form. Lägg färsen ovanpå och toppa med resten av kålen.
  • Baka mitt i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

Till kålpuddingen hade jag kokt Amandinepotatis, sås och lingonsylt. Såsen gjorde jag av den vätska som blev i kålpuddingen. Häll av det genom en sil ner i en kastrull. Ställ tillbaka kålpuddingen i ugnen en kort stund och höj temperaturen till 225 grader och grill för att för lite färg på kålen.
Koka upp kålpuddingspadet med kalvfond, grädde och kinesisk soya. Smaka av med salt och peppar och en klick lingonsylt. Red ev av med maizena blandat med vatten. 


Oliver åt med god aptit. Johan var mer skeptisk. Mer lunch till mig och även en bit att plocka fram från frysen någon dag. Till Linnea gjorde jag en variant: mixade morot och vitkål fint. Stekte mjukt tillsammans med blandfärs, oregano, timjan och spädde sedan med grädde och lät det koka ihop en stund. Serverade det tillsammans med risoni. Inte svårt att tillfredsställa den lilla tjejen som äter allt som serveras.