Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 26 februari 2015

Vit chokladmousse med citrustäcke

Jag har varit lite dagvill denna veckan. Men något som är säkert är att det är fredag i morgon.

För ett par helger sedan, när mina föräldrar var här och hälsade på, bjöd jag på denna dessert: Vit Chokladmousse med citrustäcke. Krämig och söt mousse med frisk och gott täcke av hela apelsinskivor och apelsingelé. Kan tänka mig att prova göra citrustäcket med andra citrusfrukter som grape, blodapelsin eller apelsin. Jag frossar verkligen i citrus nu då säsongen är som bäst!

Vit Chokladmousse med citrustäcke 4 portioner
Mousse:
1 gelatinblad
3/4 + 1 1/4 dl vispgrädde
100 g vit choklad, finhackad
2 tsk pressad citron
1 msk strösocker

Citrustäcke:
1,5 gelatinblad
1,5 dl pressad saft av apelsin eller annan citrusfrukt
2 msk strösocker
2 apelsiner eller annan citrusfrukt

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp 3/4 dl grädde. Ta från värmen och låt chokladen smälta däri. Rör tills den blir slät.
  • Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt i den varma krämen. Rör tills den löst sig. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Vispa resten av grädden, inte för hårt. Rör ner den i den avsvalnade chokladkrämen.
  • Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsskålar. Ställ i kylen för att stelna.
  • Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm 1/2 dl. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften. Rör tills den smält och tillsätt resten av saften samt socker.
  • Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
  • Skär hinnfria klyftor eller skivor av apelsinerna. Lägg dem på den stelnande moussen. Häll över gelatinblandningen. Låt stå i kylen i några timmar tills de stelnat.

tisdag 24 februari 2015

Falafel med morotstzatziki

Hej bloggen. Det är bara jag som tittar in. Förlåt att jag inte hälsar på så ofta men det tiden, inspirationen och lusten blir mindre och mindre. Men jag vill inte på något sätt göra slut. Nä, jag har svårt att släppa dig helt. Vi kan väl vara vänner i alla fall?

Så länge ni är ett gäng som tittar in kommer jag att underhålla er. Jag lovar. Laga och äta mat slutar jag knappast göra. Det är bara rapporterandet som blir lidandet.

Idag bjuder jag er på Falafel. Min son gillar falafel. När de har det på dagis äter han som en häst. Så idag gjorde vi falafel med morotstzaziki. Såsen tyckte han var lite stark. Den kittlade på tungan. Men bulgur, majs, gurka och falafel var en hit. Han påpekade dock att falafeln inte var rund. Som på dagis. De blev platta, mer som biffar och hade lite svårt att hålla ihop. Så var försiktig med mjölet (antar jag)


 


Falafel ca 16st
2 burkar kokta kikärtor
1 tsk salt
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 ägg
1 msk spiskummin
ca 1 dl hackad persilja (färsk eller fryst)
2 msk citronsaft
ca 0,5 dl vetemjöl
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Häll kikärtorna i ett durkslag och spola dem i vatten. Låt rinna av.
  • Pressa vitlök och finhacka löken.
  • Mixa alla ingredienser, tillsammans med hälften av mjölet, till ett mos. Tillsätt ev mera mjöl. Det ska vara en fast smet men lite kladdig gör inget.
  • Smörj en plåt med rikligt med olja. Forma 16 st bollar/biffar/kluttar och lägg dem på plåten. 
  • Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och vänd dem och sätt in ytterligare 10 minuter.
Morotstzaziki
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl finhackad persilja
1 st vitlöksklyfta
1-2st morötter, beroende på storlek
  • Riv morötterna grovt. Pressa vitlöken.
  • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Servera falafel med kok bulgur, grönsaker och morotstzaziki. Ät och njut!

tisdag 17 februari 2015

Ugnspannkaka med rotfrukter

I dag är det Fettisdagen. Fet-tisdagen har inte inneburit någon semla för mig. Jag kan tänka mig att äta det en annan dag. Åt en i söndags och kanske blir det även en kommande helg. Tog en löptur i stället för att hylla denna fet-tisdag. Haha....

Det är även Internationella Pannkaks dagen tydligen. Men det verkar inte lika poppis i sociala medier. Konstigt!:) Pannkaka äter vi oftare än semla vilket känns både hälsosammare och godare i längden. Ugnspannkaka gör jag oftare än klassiska pannkakor och varierar dem gärna: med bacon, äpple, blåbär, päron och nu senast med rotfrukter. Gjort något liknande förut men blev sugen på att testa igen när det låg på veckomenyn på bloggen Vardag.nu. En något matigare pannkaka som jag serverade med mammas lingonsylt.

 

Ugnspannkaka med rotfrukter
2,5 dl mjöl (dinkel-, vete- och/eller grahamsmjöl) 7 dl mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt
600 g blandade rotfrukter (tex. potatis, morot, palsternacka, kålrot)
Smör till formen
  • Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills du har en slät smet. 
  • Blanda ner resten av mjölken, äggen, och salt. 
  • Riv rotfrukterna grovt och blanda med smeten. 
  • Smörj en ugnsform, ca 30x40cm, med smör och häll smeten i formen. 
  • Grädda i 30 min tills pannkakan stelnat och fått lite färg.
 

lördag 14 februari 2015

Havrescones

Alla Hjärtans dag! Må vara ett kommersiellt jippo men jag gillar det. Av erfarenhet vet jag att dagen är roligare när man lever i ett förhållande. Vi är lite sådär extra gulliga att vi köper presenter till varandra. Johan hade lyckats gömma både present och blommor i garderoben. Fem fina röda rosor och en paket som innehöll lite blandade godsaker. Oliver fick en film och en timmervagn till sin Brio tågbana.

Fem röda rosor
Lakritschips, saltlaktis, chokladkubbor och hjärteknäcke

I eftermiddags åkte vi in till stan och fixade lite smågrejer. Vi käkade lunch på El Corazon. Oliver åt pasta och köttfärssås medan jag och Johan åt Tapas. Canneloni, gambas, korv, pirog, lammfärsbiffar, aubergineröra och bröd med bondröra. Starkt, smakrikt och gott!

Tapas för två
Mycket myror i brallan på vår lilla prins
I kväll blir det en hemmakväll med Mello såklart. Startfältet verkar sådär lovande men jag kommer att sitta där med Melloappen och rösta. Kan inte låta bli att gilla spektaklet. 

 ***

Det är inte bara när det är Alla hjärtans dag som man vill mysa till det. Nä, även andra helgdagar när man har tid att äta frukost tillsammans är det gott att göra något annat än den vanliga vardagsfrukosten. 

Scones är perfekt när man glömt köpa bröd (som jag gjorde till förra helgen). Scones går ju otroligt snabbt att slänga ihop och på ca 25 minuter har du nybakade, varma scones. Förra helgen gjorde jag Havrescones. Ost och marmelad är det enda som gäller på scones tycker jag.


Havrescones 8 bitar  
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
2 dl mjölk
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt margarinet och blanda till en grynig massa. Rör ner mjölk och rör ihop.
  • Dela degen i två degar och klicka ut den på en bakplåtsklädd plåt. Platta ut med mjölad hand till en rund kaka, ca 15 cm i dm. Skär ett kors med en mjölad kniv.
  • Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera direkt

onsdag 11 februari 2015

Prova något nytt

Även om jag ibland lagar lite tråkig och enformig mat så tycker jag det är väldigt roligt att testa lite nya livsmedel. Så fort tillfälle ges genom jobbet, Smartson, Loppi, Buzzador eller liknande så tackar jag inte nej att testa. 

I dag hämtade jag ut ett paket från Loppi Blogbag med en massa godsaker på temat "Nystart". Paketet innehöll nyttigheter som riskakor, blutsaft, blåbärste, müsli, fruktstänger och kidszoo (multivitamin för barn). Fruktstängerna har jag stoppat i min handväska. Känns som en bra grej att locka Oliver med från dagis när han inte orkar gå. Perfekt nyttigt snack gjort på torkad frukt och utan tillsatt socker. Blutsaften kommer väl till pass till mig som har lågt blodvärde och behöver ett extra järntillskott. Chiafrön som är både nyttigt och "trendigt" finns i de tunna spröda riskakorna. Müslin kommer väl till pass inför helgens frukostar.

Nystart-paket från Loppi Blogbag

Apropå testa lite nytt så har jag genom Smartson fått testa GoGreens nya Grytbas. Jag valde att prova Indian Masala som jag blandade med strimlad kycklingfilé. Bra smak, bra sting och väldigt enkelt. Grytbaserna finns också som Mexican Chili, Moroccan Tajine, Thai Curry och Texas Stew. Snabbt, enkelt och gott men bra råvaror och utan tillsatt salt.

Indian Masala med bulgur, broccoli och cashewnötter

söndag 8 februari 2015

Festliga kycklingrullader

Jag har insett att jag är väldigt dålig på att utnyttja den inspiration från mattidningar som jag prenumererar på. I stället kör jag i gamla fotspår utan förnyelse. Så i helgen när mina föräldrar skulle komma på besök hittade jag recept till både varmrätt och dessert i det senaste numret av Matmagasinet. Det kallades "Fredagskyckling" och "Läcker final" så svårt att låta bli.

Kycklingrulladerna blev mycket saftiga och goda. Jag bytte ut rosmarin mot timjan och salladslök mot strimlad purjolök. Jag smulade lite chliflakes ovanpå före servering (som det stod att man inte fick glömma) men det blev en aningen starkt. Tycke och smak! Till kycklingen drack vi även vinet som rekommenderades -  Casal di Sierra från Italien, art.nr 12419 på Systembolaget och kostade 79 kronor.

 

 Festliga Kycklingrullader 4 portioner
4 kycklingfiléer, gärna tunnskivade
salt och  nymalen svartpeppar
4 skivor lufttorkad skinka (typ parma)
ca 2 tsk rivet citronskal
hackad timjan (ca 1/2 kruka)
några cm purjolök, finstrimlad
tandpetare
smör till stekning
1 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
1 tsk majsstärkelse + vatten
chiliflakes
färsk timjan
  • Banka ut kycklingfiléerna  något. Krydda med salt och peppar.
  • Lägg 1 skinkskiva på varje filé. Strö över timjan, citronskal och purjolök. Rulla ihop och fäst med en tandpetare.
  • Stek rulladerna runt om i lite smör. Lägg i en ugnsfast form.
  • Vispa ur pannan med vin, buljong och grädde. Låt koka upp och sjud i ca 5 minuter. Red såsen med majsstärkelse utblandat i lite vatten.
  • Häll såsen över rulladerna och låt dem gå färdigt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. 
  • Strö över chiliflakes och lite färsk timjan. Servera med rostade rotfrukter (potatis, kålrot och potatis), kokta harricot verts och smörstekta små hela champinjoner. 

Mysigt att ha föräldrarna på besök. Då de bor ca 2,5 timme bort är det sällan man får bjuda dem på middag. På lördagen gick vi på Naturhistoriska Museet i Göteborg och tittade på hur mycket uppstoppade djur som helst. Vi käkade lunch på Linnégatan för att sedan köpa med semlor hem och fika på innan de åkte hemåt.Till min stora besvikelse var de vanliga semlorna slut så det fick bli semlor med vaniljkräm istället för mandelmassa. Inte riktigt samma så därför räknar jag det inte som min semlepremiär....

tisdag 3 februari 2015

Dille på rostad kål

Jag följer gärna årstiderna när det gäller frukt och grönsaker. Jordgubbar äter jag på sommaren, sparris äter jag på våren, svamp på hösten och nu på vintern frossar jag i kål och rotfrukter. Allt smakar så mycket bättre om man äter råvaror när de är som bäst.

Just nu  lagar jag inte jätterolig mat. Inte äcklig, men bara inte speciellt rolig eller inspirerande. Korv och potatismos, köttfärssås och spagetti.... ja, ni förstår. Men gör man lite goa tillbehör till så blir det både godare och roligare. Som till exempel rostad kål. Blomkål och brysselkål i bitar. Olja, salt och peppar, in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Rör runt några gånger under tiden. Rostad kål är så mycket godare än kokt. Mycket mer smak!

Före
Efter
I kväll blev det lax med ris och rostad kål. Laxen la jag i en ugnsfast form. Blandade ihop lika delar färskost (med smak av soltorkad tomat) och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll såsen ovanpå laxen och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Ungefär lika lång tid som kålen tar. Servera med kokt ris.