Fredag kväll. Jag sitter under filten med På Spåret på TV´n och värmeljus lite här och var. Oliver somnade tidigt och Johan är ute med jobbet. Jag passar på att blogga lite.
Det har varit en ganska intensiv vecka. Tjejmiddag i går och bloggträff i tisdags. Så mycket roligt, trevligt och socialt. Temat på bloggträffen var denna gången Citrus med hashtag #circuscitrus. Vi var nio stycken runt bordet hemma hos mig och på tallriken låg som vanligt en massa gott. Denna gången innehöll allt på ett eller annat sätt citrus; tex broccolibollar med citronzest, savoykålssallad med apelsin, fänkål i tomatsås med gremolata, potatisbullar, bröd med rosmarin och citron.... Åhh...så mycket gott! Allt vegetariskt som vanligt.
Som alltid lite sött med samma tema: Syltsnittar med Lemon Curd, Sötsyrliga citronformar, citronrutor och Brownies med apelsin och kardemumma. Det sistnämnda var mitt bidrag och receptet hittade jag i Arla´s senaste receptfolder. Otroligt gott med smaksättningen apelsin och kardemumma och konsistensen på brownien blev sådär perfekt kladdig och krämig.
Brownie med Apelsin och Kardemumma
100g valnötter
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
4,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
skal från 2 apelsiner
2 tsk kardemummakärnor, mortlade
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.
- Hacka nötterna. Smält smöret och rör ner kakao.
- Rör ihop (vispa ej!) ägg och socker i en bunke. Vänd ner kakaosmöret, salt , vaniljpulver, nötter och mjölet blandat med bakpulver samt apelsinskal och kardemumma. Rör till en jämn smet och bred ut den i formen.
- Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
- Låt kakan svalna och skär i rutor. Förvara i kylen.
Brownie med apelsin och kardemumma |