onsdag 29 januari 2014

Stora Holms Säteri

Herregud! vad många ni är som tittar in varje dag! Jag blir så glad att ni vill frestas av mina vardagsrecept och suddiga mobilbilder. Får ofta lite prestationsångest när jag tittar runt på andra matbloggar (ja, jag läser en del) med grymma bilder och rätter som är avancerade högt och lågt men jag fortsätter köra mitt race.

I dag bjuder jag inte på något recept utan en (mobil)bildkavalkad från helgens utflykt. Tänk att jag bott i Göteborg i ganska exakt 14(!!) år och det finns fortfarande nya platser att upptäcka. Anledningen till att vi hamnade på Stora Holms Säteri var att de skulle ha en viss lampa i sin inredningsbutik som vi var ute efter. Den hade de inte men vi hittade så mycket annat. Det visade sig att denna gård på landsbygden mitt på Hisingen hade mycket att erbjuda. En "Bullerbygård" med fina byggnader, inredningsbutiker, Café, djur, matlagningskurser, konferens, festlokal, förskola..... Kan tänka mig att åka dit igen till våren eller sommaren då de öppnat en lunchrestaurang och ett annat fik med en liten lekhörna för barnen utomhus och fler ljus. Något för hela familjen! De har även Brunch på söndagar som jag hört ska vara bra.


"Tuppen" secondhandbutik
Gårdsplanen med parkering

Stora Holms Studio




I studion, en trappa upp, fanns ett stort öppet kök med lite sittplatser. En soppbuffé med Tomat- och linssoppa och hembakat bröd stod uppdukad. Köket används också vid konferenser och matlagningskurser. Jag hade gärna flyttat in där:).

Sopplunch
Kunde inte låta bli att ta en kaka till kaffet

En lång bro med glasgolv på mitten fanns i studion. Köket syns i andra ändan
Rustikt och modernt renoverat

Toalett med legoväggar (ca 43000 bitar)
Toalett helt i koppar
Coola detaljer
På gården designar och tillverkar man även textilier av märket Nyblom Kollén. Svårt att låta bli att köpa något i deras butik då jag gillar deras grejer. Två löpare och tygservetter. Så mycket fina tyger, kuddfodral, mattor mm.

Dagens inköp

Har du vägarna förbi eller vill göra en trevlig utflykt i Göteborgstrakten kan jag verkligen rekommendera ett besök på Stora Holms Säteri. Vi åker tillbaka snart igen!

tisdag 28 januari 2014

Färgglad Fläskwok Teriyaki

Bara tisdag och såååå trött. Känns som jag skulle kunna gå och lägga mig innan eller samtidigt som Oliver varje kväll. Frågan är varför man inte gör det?

I natt kom det lite snö till oss som gör det lite ljusare. Lite sol och mer utomhustid skulle kanske göra en lite piggare också. Bara någon månad till att ta sig igenom innan man kan få se lite mer dagsljus morgon och kväll. Våren är årets bästa tid och jag läängtar!

Man kan ju alltid försöka pigga upp sig med lite god och färgglad mat. Denna veckans matsedel har jag hittat inspirationen till från ICA´s billiga veckan-recept. Hittade en folder på ICA med tre veckomenyer som jag och Johan tillsammans valde ut några rätter från. I kväll blev det en enkel nudelwok med fläskkött och färgglada grönsaker. Smaksättningen kom från färdig Teriyakisås. En perfekt vardagsrätt i smak och tillagningstid.


Färgglad Fläskwok Teriyaki 4 port
250 g äggnudlar
ca 600 g strimlat fläskkött (skinkstek)
olja
salt och peppar
ca 400 g blandade grönsaker,
tex. zucchini, röd paprika, purjolök och rödkål
ca 1,5 dl Teiyakisås + lite till servering
sesamfrön
  • Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Bryn fläskköttet snabbt i olja och krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
  • Woka grönsakerna i olja lite snabbt. Blanda ner fläskköttet och Teriyakisåsen.
  • Servera med nudlar, lite extra teriyakisås och sesamfrön.

söndag 26 januari 2014

Gulaschsoppa med köttfärs

Hej och hå vad den här helgen gick snabbt då! Hunnit med mycket trevligt och socialt som 3-årskalas, besök på Stora Holms Säteri (det stället ska jag berätta mer om en annan dag) och middag med Johans familj. Maten för veckan är planerad och inhandlad. Redo att ta mig an ännu en arbetsveckan men hade gärna haft en ledig dag till.

Fredagskvällar är oftast lugna i detta hemmet och inga större utsvävningar. I fredags svängde jag ihop en värmande Gulaschsoppa med köttfärs till kvällsmat. En genvägs-gulasch som inte kräver lika lång tid på spisen. Hittade fin ekologisk nötfärs från Kaprifolkött som jag hade i. En kall fredagsöl i glaset och varm baguette med lagrad prästost på till.


Gulaschsoppa med köttfärs 4 port
1 gul lök
4 st potatisar
1 röd paprika
500g nötfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500g krossade tomater
2 tsk hel kummin
salt och peppar
  • Skala lök och potatis. Skölj och kärna ur paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i bitar.
  • Fräs köttfärsen i olja i en gryta så den får fin färg. Tillsätt alla grönsaker och låt dem fräsa med en minut tillsammans med kummin.
  • Tillsätt vatten, buljongtärning och krossade tomater. Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Känn på potatisen så den är klar. 
  • Servera med en klick creme fraiche och en ostsmörgås.

torsdag 23 januari 2014

Kikärtsbiffar med curry

"Vad sa du att det var i biffarna nu då?", sa Johan när vi satte oss vid matbordet.
"Kikärtor", sa jag.
"Alltså inget kött?", sa Johan
"Näää.....", sa jag.
Johan tittade lite skeptiskt och tog en tugga. Tuggade och sa: "Det var inte så dumt"!

Han är rolig. Han tror att vegetarisk mat är lite farlig och att man bara blir dålig i magen av bönor och linser. Därför äter vi det ganska sällan. Men när jag väl har gjort tex vegetariska biffar eller linssoppa så har det uppskattats.

Fick lite inspiration från gårdagens avsnitt av Sveriges Mästerkock att göra kikärtsbiffar då de gjorde falafel. Sorterade en gammal receptpärm för ett tag sedan och hittade detta recept. Biffarna serverade jag med Tzatziki och sallad. Kokade även lite ris med det var väldigt onödigt och överflödigt. Längtar redan till morgondagens lunchlåda :).


Kikärtsbiffar  8 st/4 port
2 burkar kikärtor
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
3 msk grädde
2 msk curry
1 msk stark paprikakrydda
salt och peppar
  • Häll av och skölj kikärtorna.
  • Hacka lök och vitlök fint.
  • Mixa kikärtorna. Tillsätt lök, vitlök, grädde och kryddor och mixa ihop till en fast smet.
  • Forma 8 st biffar. Stek på medelvärme i olja i en stekpanna.

Tzatziki
  • Riv en gurka grovt. Krama ur så mycket vätska som möjligt och lägg i en sil. Salta.
  • Tryck ut ännu mer vätska och blanda med ca 4 dl matyoghurt, 2 rivna vitlöksklyftor, salt och peppar.
  • Låt gärna stå och gotta till sig en stund i kylen före servering. 

I morgon är det fredag igen. Äntligen! Har en kaka i ugnen som jag ska bjuda mina kollegor på. Inga större planer för helgen mer än vila, förhoppningsvis en löptur, nån trevlig utflykt och treårskalas. Swoooch, så var det måndag igen....

tisdag 21 januari 2014

Doro Wat - Etiopisk kycklinggryta

Sååå.... då har vi gått i genom hela Linas Matkasse. Fem måltider från Linas Originalkasse. Variation, bra råvaror och trevliga smaker. En kött-, en fisk-, en vegetarisk-, en kyckling- och en färsrätt. Lite besviken blev jag när alla huvudkomponenter var frysta. Fördelen är att man inte behöver känna någon stress att använda rätterna i någon speciell ordning. Förutom vissa av grönsakerna som kanske inte håller hur länge som helst.

Kassen anlände måndag kväll vilket gör att man inte kan räkna med att laga någon av rätterna denna dagen. Inga problem! Jag var inte hemma när det anlände och Johan fick äran att packa upp alla råvarorna. Gillade skarpt valen av råvaror, såsom Mutti, GoGreen och De Cecco. Tillsammans med råvarorna medföljde en receptfolder med bra och lättförståeliga recept i kategoriserade i olika svårighetsgrad samt lite andra recepttips på bl.a.. frukost och mellanmål. De kryddor, buljonger mm som man förväntades ha hemma fick man mail om redan innan helgen.

Ett riktigt bra upplägg och jag förstår hela framgången med matkassekonceptet. Även om jag inte har några problem med inspiration så är det kul när någon annan får bestämma. Lite som att gå på restaurang fast man får laga maten själv:).

Jag som vanligtvis har svårt att hålla mig till recept lyckades nästan. Det var bara Fläskkarrén som jag gjorde lite annorlunda. I stället för att steka i skivor helstekte jag hela biten på låg temperatur länge i lite äppeljuice i stekgryta i ugn. Jag gjorde även en äppelgräddsås till på skyn som blev i grytan. Mumma!

Ikväll åt vi en Etiopisk kycklinggryta som serverades med ris och kokta ägghalvor. Riktigt goda smaker i grytan och lite hetta. Den tänker jag ge er receptet på. Hoppas inte Lina misstycker:).


Doro Wat
2 gul lökar
2 vitlöksklyftor
1tsk sambal oelek
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk torkad koriander
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk curry
2 krm malen kanel
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
4 dl vatten
3 tomater
ca 500 g kycklinglårfilé
  • Skala och tärna löken. Stek i olja på svag värme i en gryta i några minuter. Blanda ner pressade vitlöksklyftor och sambal. 
  • Blanda ihop de torra kryddorna och rör ner i löken och låt fräsa nån minut. Tillsätt tomatpuré, honung och vatten. Koka upp.
  • Hacka tomaterna och lägg ner i grytan tillsammans med kycklingen. Låt puttra på svag värme utan lock i 15-20 minuter.
  • Servera med ris, kokt ägg i halvor, majskorn och gurka.

Vi kommer absolut att testa matkasse snart igen. Nästa gång blir det nog en Barnkasse med barnvänlig(are) maträtter. Kanske Lina´s eller någon annan. Har ni tips, tankar eller synpunkter på era erfarenheter av Matkassedjungeln tas dessa tacksamt emot!

söndag 19 januari 2014

Fruktig Currygratäng

Då var ännu en helg snart slut. Vi har haft ännu en lugn och skön helg med mycket sömn (ja, vår son har fått sin fars sömngener), träning (trotsade snö och blåst och tog en löptur), god mat, lite shopping, biopremiär för lilleman (matinéfilm 40 minuter Alfons Åberg) och faktiskt avverkat en film - "Jakten" med bla Mads Mikkelsen. Den var väldigt bra men lite underligt slut.

Vi håller ju fortfarande på att laga mat från Linas Matkasse. Vi har en rätt kvar som vi ska laga i veckan. Ska försöka ge er en sammanfattning om vad jag tycker om det där med kasse. Tänkte även dela med mig av de recept jag gillat lite extra.

Idag bjuder jag er på ett recept på något jag lagade för längesedan. En gratäng med köttfärs (blandfärs eller lammfärs), potatis och smaksättning från Arla´s färskost med smak av fruktig curry. Ibland tycker jag det är bra att ta till färdiga smaksättningar för annars är det så lätt att man hamnar i sina egna smaksättningar jämt. Receptet kommer från Arla.


Fruktig Currygratäng
500g lammfärs (eller blandfärs)
1 gul lök
smör
1 konserverade körsbärstomater
200 g Arla  färskost fruktig curry
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
600 g kokt skivad potatis
  • Sätt ugnen på 225°. 
  • Skala och hacka löken. Fräs färs och lök i smör. Rör ner tomater och färskost. Smaka av med salt och peppar. 
  • Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen 12–15 min.
  • Servera med sallad eller kokta grönsaker.



torsdag 16 januari 2014

Gino

Så var det snart helg igen och jag tänkte tipsa er om en väldigt enkel dessert. Kanske lite av en nöd-dessert som går att trixa ihop om man har några frukter i en skål, lite vit choklad och en god vaniljglass.

  • Skala, kärna ur och tärna frukten i ganska små bitar. Lägg i smorda portionsformar eller en större form.
  • Hacka vit choklad och strö den över frukten (även gott med lite hackade nötter ovanpå).

Välj frukt efter säsong
Snåla inte med den vita chokladen
  • Gratinera formarna i 225 grader i ca 10 minuter. Chokladen ska vara smält och ha fått fin färg.
  • Servera med god vaniljglass.
 


Trevlig helg!

onsdag 15 januari 2014

Krabbelurer

I dag har jag och Oliver varit lediga. Riktigt skönt med en ledig dag mitt i veckan. I förmiddags åt vi frukost och skrotade runt. Jag gjorde en egen Müsli (trött på Johans tråk-basmüsli utan gott i) och gjorde en plåt med Fröknäcke. Vi gräddade en hel hög med Krabbelurer som vi packade ner tillsammans med lite kaffe efter lunch och gav oss ut i det soliga vintervädret. Men kallt!

Tanken var att Oliver skulle sova en stund i vagnen och jag skulle få mig en promenad. Men Oliver ville helst gå själv. Och det var ju roligt att han ville det då han oftast vill bli buren (lite lat den där ungen....). Och han gick långt. Typ halva promenaden.Vi matade ankorna, tittade på fågelholkar, letade snö och isfläckar. Tillslut ville han inte gå och somnade direkt i vagnen. Jag fick en kort promenad och fick även upp värmen lite.

Vi träffade en mammakompis och hennes två barn i en lekpark där vi lekte, pratade och fikade. En trevlig men kylig eftermiddag.

Nymatade ankor vid Härlanda Tjärn
Kollar in det mesta i naturen
Blir aldrig trött på denna natur
Fikapaus med Krabbelurer

Krabbelurer är ju, för er som inte vet det, som plättar fast lite sötare. Ska helst ätas nygräddade. Har ett recept som följt med mig sen jag var liten. Perfekt mellis för stora och små.

Krabbelurer
3 ägg
1,5 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl mjölk
lite vaniljsocker
lite salt
25 g smör, smält
  • Blanda alla ingredienser.
  • Stek i smör i en plättlagg till gyllenbrun färg.
  • Packa picknick och ge dig ut.

 ***

I dag fick jag reda på att min kompis Britta startat en Matblogg sen ett tag tillbaka. Väldigt trevlig blogg med inriktning på LCHF. Titta in på Brittas Mat och inspireras! Ett bra sätt för mig att hålla koll på henne då vi träffas på tok för sällan:).


tisdag 14 januari 2014

Flygande Jacob

I går kom premiärkassen från Lina och idag åt och lagade vi första rätten. Vi valde att göra Vintersoppan - en vegetarisk soppa med rotfrukter, bönor, ärtor och tomat. Väldigt god smak men Johan var (som jag trodde redan innan) lite skeptisk mot innehållet.

Något som Johan gillade mer var Flygande Jacob som vi gjorde i helgen. Väldigt gott! En klassisk rätt med lite 80-talskänsla. Går att göra på många sätt. Med eller utan bacon, svamp eller curry. Men banan är ett måste samt jordnötter och mango chutney till. Funkar alla dagar i veckan!

Min hjälpreda i köket letar recept i Rutiga kokboken - en av hans favoritböcker faktiskt

Flygande Jacob
600 g kycklingfilé, strimlad
salt och peppar
1 pkt bacon, 140 g
1 banan
5 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
2 msk vetemjöl
1 dl jordnötter 
mango chutney
  • Tärna och stek bacon. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Bryn kyckling  i smör eller baconfettet, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form.
  • Skala och skiva bananen. Lägg dem på kycklingen tillsammans med bacon.
  • Rör ihop grädde med chilisås och vetemjöl, smaksätt med salt och peppar. Häll det över kycklingen.
  • Stek i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
  • Servera med ris,jordnötter, mango chutney och gärna en sallad.  

Flygande Jacob
Inte ketchup, bara lite extra stark chilisås

När Oliver ska äta är det mycket som måste få plats vid bordet. Ja, gärna en hel maskinpark och helst plattan med barnprogrammet Stora Maskiner på. Suck!! Vill helst inte äta själv utan bli matad. Jaja... ibland gör man allt för att han ska äta.

söndag 12 januari 2014

Karamelliserad rödlök och getost på Hamburgaren

I bland blir det bara så gott att smaklökarna dansar tango! Som i går när vi skulle göra hamburgare enligt sambons önskemål. Jag ville gärna göra något smarrigt tillbehör då vi sällan har pommes eller liknande till. Ofta brukar det bli Cole Slaw eller någon form av fruktig salsa. Hellre lite extra grönsaker på tallriken än ett helt bröd.

På ICA´s hemsida hittade jag ett recept på Karamelliserad Rödlök med getost som skulle vara till en lammburgare. Man skulle blanda ihop rödlöken med getosten men jag valde att ha dem var för sig. Sötsyrlig rödlök och krämig chevréost. Ojojoj....så gott det var!


Karamelliserad Rödlök
2 rödlökar
1/2 msk smör
1/2 msk olja
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
  • Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. 
  • Stek löken mjuk och glansig i smör och olja i en stekpanna eller kastrull. Tar några minuter på lagom medelvärme.
  • Tillsätt socker och rör tills det lösts upp.
  • Häll på balsamvinäger och krydda med timjan. Låt småkoka i några minuter. 
  • Servera ljummen på hamburgaren med lite chevréost ovanpå som får smälta på.

torsdag 9 januari 2014

Saftiga Havrerutor med fiberhavregryn

Man kan ge många nyårslöften och de vanligaste är kanske att sluta röka, gå ner i vikt och träna mer. Röker gör jag inte, gå ner några kilo i vikt försöker jag ständigt och försöker därför träna mer. Men när det regnar så som de gjort denna veckan är man inte jättesugen på att ge sig ut och springa. Det är då jag önskar att jag hade ett gymkort och kunde träna ett svettigt pass inomhus. Men det funkar inte för mig just nu.

Ett annat nyårslöfte är ständigt att försöka bara mer bröd. Johan har alltid ett par smörgåsar med sig till frukost och jag har ibland en smörgås med till förmiddagsmellanmål på jobbet. Köpe-bröd tycker jag oftast är väldigt tråkigt. Försöker baka bröd så ofta det hinns med och lägger alltid det mesta direkt i frysen i små påsar så det aldrig hinner bli torrt och tråkigt.

De här Havrerutorna bakade jag under julledigheten och de var väldigt saftiga och goda. Även efter att de legat i frysen. Själva bakningen tar ju inte så lång tid utan det är ju jästiden. Så passa på i helgen när det ändå ska regna (eller snöa?!).


Saftiga Havrerutor
5 dl fiberrika havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl flytande smör/rapsolja
50 g jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
  •  Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och smör/rapsolja till 40 grader. Häll blandningen över grynen och rör om. Låt stå och svälla i 15 minuter.
  • Smula ner jästen, tillsätt farin och salt. Rör tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en ganska lös deg i några minuter i hushållsassistens (eller för hand).
  • Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  • Arbeta ihop degen i bunken. Tryck ut degen i en smord långpanna (ca 30x40cm).
  • Skåra den med mjölad kniv och nagga med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Pensla med mjölk och strö över havregryn.
  • Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
  • Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 7 januari 2014

Lammjärpar i tomatsås

Åter i vardagen med allt vad det innebär. Vakna av väckarklocka, grötfrukost, lunchlåda och planering. I helgen planerade vi veckans mat och handlade till det. I går åt vi paj med rester av julskinka och i morgon blir det omelett med fetaost och grönsaker. Idag har jag lagt ärtorna i blöt till torsdagens ärtsoppa och lagat Lammjärpar i tomatsås. Nästa vecka kommer den första Matkassen att göra entré i detta hemmet. Veckans måltider har jag hittat inspirationen till i senaste numret av Matmagasinet. En väldigt bra mattidning med många vardagsrecept.

Järparna gick bus-snabbt att slänga ihop. Lite vardagsfusk med färdig tomatsås och vardagslyx med lammfärs istället för bland- eller nötfärs. Fetaost och lammfärs är en fin kombo så därför smula gärna ner lite i salladen eller direkt på järparna i pannan vid servering. Servera tillsammans med ris, matvete eller annat gryn.

Lammjärpar med Tomatsås 4 port
500 g lammfärs
1 ägg
salt och peppar
1 msk hackad färsk timjan
1 riven vitlöksklyfta
2 msk pasta av soltorkad tomat eller 4 st hackade soltorkade tomater
3 dl färdig tomatsås
  • Blanda färs med ägg, timjan, vitlök, soltorkad tomat samt salt och peppar. Forma till järpar och bryn dem i olja runtom.
  • Häll över tomatsåsen och låt järparna puttra i några minuter. Rulla dem i såsen ett par gånger.
  • Servera med matvete och sallad.



söndag 5 januari 2014

Kalasgoda pajer

I dag har vi varit på lunchdejt hos Hanna, Eskil och Edvin. Vi bjöds på två sorters paj till lunch och en smarrig mjuk pepparkaka med frosting till fika. Mellan mat och fika var vi ute och rastade barnen och oss själva på en närliggande lekplats samt en liten promenad i området (jag tror att de ville få oss att köpa hus i samma område som de flyttade till för ett kort tag sedan:)).

Pajerna vi bjöds på var en Köttfärspaj med fetaost och en Het Kycklingpaj. Köttfärspajen gjordes smidigt på färdig smördeg som toppades med köttfärsröra, fetaost och oliver. I Kycklingpajen fanns en krämig röra med kyckling, purjolök och crème fraiche som toppades med bananer skurna på längden och klickar med mango chutney under ett lager av ost. Recepten hade Hanna hittat här och här (med vissa små förändringar av kocken).

Köttfärspaj, kycklingpaj och en smarrig sallad
Lekplatslek - Hanna i spindelnätet
Grabbarna lekte också:)
Hannas namnsdag firade vi med mjuk pepparkaka täckt med frosting

lördag 4 januari 2014

Pulled Chicken

Det där med långledighet är ju inte alls dumt. Vi tar verkligen dagen som den kommer, umgås, slappar, äter och sover. Lillemans sovtider är dock helt kaos. Fördelen är att vi får sovmorgon till niotiden varje dag men så mycket kväll får vi inte i lugn och ro. Fast nu har även jag, som aldrig har problem att somna på kvällarna, lite svårt att somna. Bara några dagar till innan det är dags för vardag igen.

I kväll blev det frysrester till kvällsmat. Har haft en burk med Pulled Chicken med smak av Teriyaki i frysen ett tag. Köpte Tortillabröd och grönsaker och rörde ihop en sås på crème fraiche, hackad färsk basilika, limeskal + saft, salt, peppar och en gnutta honung. Klart att servera!

Receptet på Pulled Pork jag använde mig av hittar du här. Finns ju en uppsjö av recept på pulled pork/chicken/beef och det var väl ett av förra årets mest googlade recept. Bara att köra igång ett långkok (Kycklingen är ju ett snabbare alternativ)


fredag 3 januari 2014

Chokladfondant med kola, ananas och limesallad

Den här superenkla desserten bjöd jag på Nyår. Perfekt att förbereda och bara baka av, lägga upp, piffa till och servera. Receptet kommer från ICA och jag följde det nääääästan rakt av. Blev lite osäker på fondantreceptet när det inte innehöll något mjöl så jag googlade lite andra recept och konstaterade att alla andera fondanter innehåller ett par matskedar vetemjöl. Så jag vågade inte chansa. I fondanten gömdes dessutom en chokladkola som lite extra grädde på moset. Ananas- och limesalladen snålade jag inte på. Choklad, frukt och lite glass - funkar för alla!


Chokladfondant med Kola 6 portioner
150 g smör
150 g mörk choklad 70%
3 ägg
4,5 msk strösocker
2 msk vetemjöl
6 st dumlekolor
  • Smält smöret i en kastrull.  Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen och smält den i smöret. Rör om då och då så att chokladen smälter. 
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ner choklad- och smörblandningen och vetemjöl i äggsmeten.
  • Fördela smeten i sex stycken smorda portionsformar. Dela dumlekolorna och stick ner två halvor i vardera form. (Så här långt kan du förbereda, förvara i kyl till servering)
  • Grädda fondanterna mitt i ugnen på 200 grader 12 minuter. Kärnan skall vara rinnig.

Ananas- och Limesallad
1 färsk Ananas
1 lime
2 msk råsocker
  • Skala och skär bort mittstocken på ananasen. Skär den sedan tunt. 
  • Skölj och riv skalet av limen. Skär bort det vita skalet och skiva den tunt. 
  • Blanda ananas, lime (skal och kött) och råsocker.
  • Förvara kallt till servering.

Servera den varma och krämiga Chokladfondanten med ananassalladen och en kula vaniljglass. En dessert jag kommer att göra flera gånger igen!

Ananas- och limesallad med en kula vaniljglass

onsdag 1 januari 2014

Torskrygg med Tomatrisotto - Årets sista måltid

Hej 2014! Hade ni ett trevligt firande igår? Hoppas jag inte ska vara lika trött hela året som jag är i dag. Vårt Nyårsfirandet blev väldigt trevligt. När maten var uppäten, barnen somnat och vi skålat in det nya året och tittat på fyrverkerier satte vi oss och lyssnade på musik och pratade. Tiden går fort när man har roligt och det får vi lida för idag. Vår tvååriga väckarklocka tar inte hänsyn till om föräldrarna vill sova.

Vi var två par med vars en 2-åring samt en tonårsdotter som firade hos oss. Jag hade dukat enkelt med glitterstjärnor, blockljus, orkidéblommor och kökshanddukar som jag pressat till och vikt servetter av. Runt dem knöt jag ett litet fint band.

Nyårsdukning
När gästerna kom skålade vi i Champagne och åt lite tilltugg som jag improviserat ihop i sista sekund. Gästerna fixade förrätten som var Råraka med creme fraiche, rödlök och kalixlöjrom. Så gott!

Tilltugg

Johan och Pernilla

Jurre och hans tonårsdotter fixade förrätten

Råraka med kalixlöjrom och creme fraiche

Stök i köket med varmrätten

Vi fixade varmrätt och dessert. Varmrätten bestod av Torskrygg, Tomatrisotto, knaperstekt bacon, smörstekt spenat och lättkokt sparris och sockerärtor. Torsken blev sådär perfekt så den bara föll isär i skivor och Risotton blev perfekt krämig och god. Jag tackar Mårtenssons för receptet på Risotton.

Årets sista varmrätt

Tomatrisotto ca 6 port
250g cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
några blad basilika
olivolja
  • Halvera tomaterna, finhacka vitlöken och strimla basilikan. Fräs vitlöken snabbt i oljan och tillsätt tomaterna. Låt puttra en stund och tillsätt basilikan. Låt stå och dra under tiden risotton görs.
1 msk olivolja
1 msk smör
5 dl arborioris
4 st  finhackade schalottenlökar
ca 1,5 l varm grönsaksbuljong (vatten + tärningar)
3 dl vitt vin
2 dl finriven parmesanost
svartpeppar
  • Fräs löken mjuk i olja och smör, tillsätt riset och låt det bli genomskinligt under omrörning. 
  • Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter buljongen, lite åt gången. Låt koka in mellan varven.
  • Avsluta med röra ner osten och tomatblandningen.

  •  Dela torsken i lagom stora portionsbitar. Stick i termometern och baka dem på 200 grader tills innertemperaturen visar 54 grader. 
  • Smörstek spenat tills den krympt ihop. Koka sparris och sockerärtor hastigt i lättsaltat vatten. 
  • Knaperstek strimlat bacon.
Till dessert serverades Chokladfondant med vaniljglass och ananas- och limesallad. Ett obeprövat recept som blev mycket gott! Busenkel dessert som jag bjuder er på det inför kommande helg tänkte jag.

Våra 2-åringar höll igång hela kvällen. Lekte, busade och bråkade om samma leksaker.  Charmiga små troll! Att muta dem med film och popcorn var enda sättet att få dem att sitta still.



Gott nytt 2014