Hej 2014! Hade ni ett trevligt firande igår? Hoppas jag inte ska vara lika trött hela året som jag är i dag. Vårt Nyårsfirandet blev väldigt trevligt. När maten var uppäten, barnen somnat och vi skålat in det nya året och tittat på fyrverkerier satte vi oss och lyssnade på musik och pratade. Tiden går fort när man har roligt och det får vi lida för idag. Vår tvååriga väckarklocka tar inte hänsyn till om föräldrarna vill sova.
Vi var två par med vars en 2-åring samt en tonårsdotter som firade hos oss. Jag hade dukat enkelt med glitterstjärnor, blockljus, orkidéblommor och kökshanddukar som jag pressat till och vikt servetter av. Runt dem knöt jag ett litet fint band.
|
Nyårsdukning |
När gästerna kom skålade vi i Champagne och åt lite tilltugg som jag improviserat ihop i sista sekund. Gästerna fixade förrätten som var Råraka med creme fraiche, rödlök och kalixlöjrom. Så gott!
|
Tilltugg |
|
Johan och Pernilla |
|
Jurre och hans tonårsdotter fixade förrätten |
|
Råraka med kalixlöjrom och creme fraiche |
|
Stök i köket med varmrätten |
Vi fixade varmrätt och dessert. Varmrätten bestod av
Torskrygg, Tomatrisotto, knaperstekt bacon, smörstekt spenat och lättkokt sparris och sockerärtor. Torsken blev sådär perfekt så den bara föll isär i skivor och Risotton blev perfekt krämig och god. Jag tackar
Mårtenssons för receptet på Risotton.
|
Årets sista varmrätt |
Tomatrisotto ca 6 port
250g cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
några blad basilika
olivolja
-
Halvera
tomaterna, finhacka vitlöken och strimla basilikan. Fräs vitlöken
snabbt i oljan och tillsätt tomaterna. Låt puttra en stund och tillsätt
basilikan. Låt stå och dra under tiden risotton görs.
1 msk olivolja
1 msk smör
5 dl arborioris
4 st finhackade schalottenlökar
ca 1,5 l varm grönsaksbuljong (vatten + tärningar)
3 dl vitt vin
2 dl finriven parmesanost
svartpeppar
- Fräs
löken mjuk i olja och smör, tillsätt riset och låt det bli genomskinligt
under omrörning.
- Tillsätt vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter buljongen, lite åt gången. Låt koka in mellan varven.
- Avsluta med röra ner osten och tomatblandningen.
- Dela torsken i lagom stora portionsbitar. Stick i termometern och baka dem på 200 grader tills innertemperaturen visar 54 grader.
- Smörstek spenat tills den krympt ihop. Koka sparris och sockerärtor hastigt i lättsaltat vatten.
- Knaperstek strimlat bacon.
Till dessert serverades Chokladfondant med vaniljglass och ananas- och limesallad. Ett obeprövat recept som blev mycket gott! Busenkel dessert som jag bjuder er på det inför kommande helg tänkte jag.
Våra 2-åringar höll igång hela kvällen. Lekte, busade och bråkade om samma leksaker. Charmiga små troll! Att muta dem med film och popcorn var enda sättet att få dem att sitta still.
Gott nytt 2014