Utanför Palmhuset |
Konstgjorda blommor i Trädgårdsföreningen |
Stickad utställing |
Stickade påskägg och grodor |
Oliver tittade runt, pekade och tittade |
Mäktigt tak på Palmhuset |
Oliver ville gärna simma med fiskarna |
Lunch åt vi på Rosenkafeet. Att vi aldrig gått dit tidigare?! Väldigt mysigt, trevlig meny (lite dyrt) och trevlig personal. Allt kändes hembakt och hemlagat. Visst fanns det de som valde att sitta ute men vi satt inne. Denna gången. För vi går säkert tillbaka när det är bättre väder och njuter av en god kaka på uteserveringen. Denna gången blev det värmande mat, gulasch och fiskgryta, inomhus.
Utanför Rosenkafeet |
Innan vi åkte hem tog vi en sväng till Saluhallen precis före stängning och köpte två lamminnerfiléer och tio stycken potatisar. Det skulle bli en bra grund för kvällsmaten. Jag googlade fram ett recept på en citrongräddsås som blev den godaste såsen jag ätit på länge. Även köttet blev kanon. Inte ofta jag lagar helt kött och väldigt sällan lamm. Men är det påsk så är det. Och till det Hasselbackspotatis! Är det fest så är det!
Lammet
1/2 solovitlök, riven
1 citron, rivet skal
torkad eller färsk timjan och rosmarin
ca 1/2 dl olivolja
2 st lammfiléer
- Blanda alla ingredienserna till marinaden. Låt lammet gotta sig i den en timme eller så.
- Torka bort lite av marinaden och stek filéerna i het panna hastigt på båda sidor. Lägg i en ugnsfast form och kör dem färdigt i ugnen på 125 grader tills de har en innertemperatur på 55-60 grader, beroende på hur du vill ha köttet. Låt vila i ugnsfolie innan du skär upp det.
fast potatis
smör
salt och peppar
ströbröd
- Skala potatisen och skär den i tunna skivor, inte helt i genom. Lägg i en ugnsfast form.
- Smält smör och pensla potatisen. Krydda med salt och peppar.
- Baka i ugn på 225 grader. När de börjar bli mjuka så pensla med mer smör och strö över ströbröd. Baka dem klara tills de är mjuka och ha fått fin färg.
2 msk socker
3 msk citronsaft
3 dl hönsbuljong
2 dl vispgrdde
majsstärkelse
salt och peppar
- Smält sockret i en kastrull. Det ska bli ljusbrunt. Dra kastrullen från plattan.
- Blanda ner citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde. Låt koka 15-20 minuter.
- Red med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Lammfilé, hasselbackspotatis och ljuvlig citrongräddsås |
Att ta med sig från denna dagen:
1. Turista mer i din egen stad.
2. Prova citrongräddsåsen till kyckling eller fläskfilé.