Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 29 april 2010

Citronmelissdrömmar

Vilket underbart väder det var när jag cyklade hem från jobbet idag! Premiär för cykla-hem-utan-jacka!! Underbar känsla!! Men istället för att stanna ute i det härliga vädret så gick jag in och bakade.

Citronmelissdrömmar

50 g mjukt smör
0,5 dl neutral olja
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vanilksocker
0,5 tsk hjorthornssalt
ett knippe citronmelissblad

Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör, socker och olja vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner i smöret. Vänd ner de finstrimlade citronmelissbladen.

Rulla till små bollar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.

Spröda och goda med en underbar smak av citronmeliss.

onsdag 28 april 2010

Choklad choklad choklad...

Jag älskar choklad!! Beach 2010 kan slänga sig i väggen!! Inte i år heller. Tyvärr!! Men de gånger jag väl är ledig samtidigt som det är beach-väder brukar tyvärr bli få under en sommar. Och åker jag på semester så bryr jag mig inte ändå. Har dessutom köpt en ny snygg röd bikini som kommer att stjäla all uppmärksamhet!!:)

Efter dagens Varvslöpning i Skatås, som gav mig hopp och självförtroende inför Göteborgsvarvet, tyckte jag att jag var värd lite choklad ikväll. Vi var en tapper skara som sprang i regnet. Oj, vilken härlig kväll, trots att jag var dyngsur frös en hel del när jag kom hem!

Chokladkakan som jag "angrep" i kväll har faktiskt legat i skåpet ett tag. Köpte den på rekomendation från Caroline som sa att det var sååååå gott!! Nämligen
Marabou Sensation Caramelized Almond Sea Salt. Kan inte annat än hålla med Caroline och den försvann i ett nafs. Ja, Johan hjälpte till lite... Stora bitar av nötter och det salta ihop med chokladen var mumsigt!!

När jag kollade på Marabous hemsida så såg jag att sommarens smak är Polka. Låter inte helt fel det heller! Sett endel reklam för smaken Passionsfrukt och Chili. Någon som smakat??

måndag 26 april 2010

Köttfärssås, ny dryck och lakritschoklad

Tanken var att jag skulle springa idag efter jobbet men kände inte mig helt hundra i kroppen så jag valde att lyssna på den. Satsar på onsdagens Varvslöpning i skatås.

Det blev Köttfärssås med bred, krusig och lång pasta som vi köpte i Rom. Inget speciellt egentligen men kul med en annorlunda pasta. I köttfärssåsen hade jag gul lök, vitlök, nötfärs, tomatpuré, chilisås, kalvfond, torkad basilika och oregano, salt, peppar, rivna morötter, krossade tomater. Fräste lök och köttfärs i smör och smaksatte med kryddor. Lät allt koka ihop och hällde i lite turkisk youghurt mot slutet.

Serverade med färskriven parmesanost och en sallad på ruccola, tomater i tärningar och balsamglaze. Vi drack Friggs "Vitamino Guard" med smak av fläder och grönt te. Fick dem på Gastronordmässan. Inte så söt. Riktigt god!

När jag kom hem från jobbet idag låg det ett vadderat kuvert på hallmattan. I det låg det en chokladkaka från Anthon Berg. Smaksatt med Salmiak. Hade tydligen deltagit i någon tävling på deras hemsida och vunnit. Det var mörk choklad med små lakritsbitar som var svåra att känna till en början men kom fram mer efter ett tag. Att den var Fairtrade är ju ett plus!

Mmmm..... Precis vad jag behövde ikväll. Imorrn känner jag nog mig pigg och frisk igen!:)

söndag 25 april 2010

Solig Vårdag med mina älskade småprinsar

Vilken underbar lördag jag hade igår. När Johan gett sig iväg på grabbfest i Falköping så gav jag mig ut och sprang en långtur. Nu, med endast en månad kvar till varvet, är det dags att toppa formen. Har inte fått till något vidare längre träningspass förrän igår. Även om det var en tung början så fick jag ändå till 13 km. Känns bra!

Efter dusch och lunch cyklade jag i det fina vädret till syrran. De ville också ut på långtur och jag anmälde mig frivilligt som barnvakt. Mina små systersöner är underbara och inga problem att passa dem ett par timmar.

När jag kom dit höll Rasmus på att plantera om Tomaterna. De började växa ur sina små krukor. Den sötaste Trädgårdsmästaren jag sett på länge!!:)

Jag utnyttjade lite flink arbetskraft till att tvätta min cykel. Välbehövligt! Även Rasmus tyckte att den var väldigt smutsig!!
När föräldrarna sprungit sin långtur startade vi grillen och för mig blev det årets första efterlängtade grillning. Tyvärr var det lite för kallt för att sitta ute.

Vi grillade Lammytterfilé som vi snabbmarinerat i citronjuice, olivolja och rosmarin. Till det hade vi orgie i ekologiska grönsaker från Årstiderna: Grön sparris, skärbönor, finmixade palsternacker och lila morötter samt saltkokta potatisar vända i citronsaft och syrrans underbart goa pesto med bland annat ramslök och hasselnötter (vad var det mer syrran??). Sås kändes överflödigt men blev lite av svågerns heta dipsåser. Självklart drack vi lite vin också. Raccolto från Sicilien, Italien. Sååå fruktigt och gott!!
Tack kära syster för en härlig dag!!

Lejonet och Björnen

Egentligen är jag inget glass-fan, men den senaste tiden har jag ätit en hel det glass. Ska ju helst vara något extra eller glass av hög kvalité. Gärna choklad, rippel och nötter.

Min kollega var med i smakpanelen på Rivstart (Bandit) för ett par veckor sedan då de provade glass som programledarna hade satt ihop smakkombinationerna på. Lejonet och Björnen stod för produkterna. Då fick han som tack för hjälpen med sig ett par bägare med glass. Han var snäll och delade med sig. Denna Ekologiska Jordgubbssorbet var fantastiskt krämig och god. Osäker på om den finns i butik ännu. Annars så kommer den inom kort. Mmmm......

lördag 24 april 2010

Apelsinstekt kycklingfilé med kikärtsyoghurt

Vad förvånad och lite lycklig jag blev igår när Johan fullkomligt mumsade i sig av kikärtsyoghurten. Det trodde jag inte!! Han brukar inte vara så förtjust i bönor och linser och var därför lite skeptisk när jag presenterade vad han skulle få för fredagsmysmat.:)

Började med att göra Kikärtsyoghurten:
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
citronsaft efter smak
salt och peppar

Mixa kikärtor och vitlök. Blanda med yoghurt och kryddor.

Koka couscous enligt anvisningar på förpackningen. Blanda med kanel innan servering.

Bryn kycklingfiléerna i smör och krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnssäker form och lägg skivade apelsinskivor över. Kör klart i ugnen tills kycklingen har en innertemperatur av 72 grader.

Servera med sallad. Sååå gott, ganska nyttigt och fräscht! Min couscous "spetsade" jag med lite russin. Till det drack vi en vit Chardonnay från Australien som heter Little Yering. Inte så smakrik som jag hoppats på med gott ändå.


Eftersom vi var så nyttiga till varmrätten så smaskade vi på med lite improviserad dessert. Vaniljglass och hemmagjord ljummen chokladsås (1 del strösocker, 1 del kakao, 1 del vatten koka upp och smaksätta med en gnutta salt och lite chilipulver). Ovanpå smulade vi hjärtformade chokladkakor som jag köpte i Italien. Smaskens!!

fredag 23 april 2010

Jag fick en glass

I dag har jag varit lite grinig på jobbet. Då kom Liza med en glass till mig. En Geishaglass. Det är Triumfglass som gör den. Sååååå god!! Len och gräddig glass och den där chokladbiten i mitten var smaskens! Väl värd att prova.

Bild från triumflass.se

torsdag 22 april 2010

Gastronord 2010 - rapport från dagens besök

0642 i morse gick tåget mot Stockholm. Härligt att komma upp i tid:). Drygt tre timmar och sen var vi framme för att åka vidare mot Älvsjömässan där Gastronord och Vinordic håller till. Har sett massor, smakat massor, pratat massor, klämt, kännt, lyssnat, doftat...

Stor del av mässan var utrustning i form av glas och porslin, kassasystem, diskmaskiner, kaffekokare och en massa annat för restauranger. Det var även endel tävlingar, typ barista cup, vassaste diskare och andra tävligar för restaurangfolk. Inget vi la så mycket tid på.

Alla leverantörer du kan tänka dig inom restaurangbranchen var där. Glass, dryck, bröd, kakor, fisk, kött, grönsaker mm fanns att smaka på. Och det gårde vi. Några favoriter var:

Hallon- och lakritsglass och Brownieglass från Sia
Bröd med chokladbitar i
Hela Gray´s kak- och tårtbuffé
Halloumiost smakasatt med tranbär, svartpeppar eller basilika
Ostar i massor
Inlagda grönsaker
Tryffelsalami (SÅÅÅÅÅÅ God!!!)
Kryddor
Salt
Såser

Ja, listan kan göras lång och magen blev full.

Vi hittade en gigantisk chokladfontän med vit choklad. Ida blev lite sugen på att smaka!!:)

Vi kände inte att vi var i något större behöv av lunch så vi gick in till Vinordic istället. Köpte vars ett vinglas och började gå runt bland alla leverantörer. Herregud!!! vad mycket vin det finns. Svårt att välja, men vi provade lite goda Roséviner, lagom trevliga viner från Brasilien, störtsköna Rieslingviner (I love) från Tyskland och lite Mojitomixer på riktiga råvaror! Störtskön säljare som påstår att de flesta bartendrar inte kan göra en riktig Mojito, det tar för lång tid. Så vi fick en utläggning och fick prova mixen han hade som man endast blandade med krossad is och mineralvatten. Helt OK måste jag säga!! Efter en stund blev vi lite smålulliga och fulla i magen, fast ändå hungriga så vi pep in på Gastronord igen:).

Jag inne på Vinordic. Framför en hel vägg med flaskor.

Självklart besökte vi även våran egen monter ett par gånger. Pratade med våra kollergor och kollade in det vi hade att bjuda på. Lite små föreläsningar, gästkockar som var där och brassade och pratade lite. En mycket fin monter måste jag säga och svårt att gå miste om!! Som en stor bur inklädd i röda, oranga och gula plastbitar. Visade mycket snygg utrustning och mycket ur vårt fantastiska grönsakssortiment!!
Innan vi satte oss på tåget hem (från snöblandat regn till strålande solsken) köpte vi Sushi på centralen som färdkost. Satt fint! Lite hungrig trots allt...
Skönt med fredag i morrn och helg igen. Denna veckan har gått i en rasande fart. Helgen blir lugn och skön (vad jag vet). Idag är det en månad kvar till Göteborgsvarvet så måste få till något längre löppass i helgen. Men först lite fredagsmys imorrn. Har hittat ett recept på apelsinkyckling med kikärtsyoghurt som jag ska testa. Johan verkar skeptisk men han ska nog gilla det!:)

onsdag 21 april 2010

Gastronord 2010

I morrn åker jag och en kollega till Stockholm för att gå på Gastronord. Ska bli fantastiskt kul att strosa runt på en enorm matmässa hela dagen och inspiraras, smaka, titta, klämma och känna. Har hört av mina kollegor som var där idag att de kom hem med mätta magar:).
Återkommer imorrn om allt jag sett och smakat!




tisdag 20 april 2010

Viltskavsgryta

Ikväll blev det trolleri med viltskav. Perfekt att ha ett paket i frysen. Snabbt och enkelt att laga till. Idag blev det med lite ditten o datten som fanns i kylen.
ca 10 champinjoner
2 morötter
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 grön pepparfrukt
Strimla och hacka grönsakerna. Bryn det halvtinade skavet i smör i en stekpanna. Hacka köttet lite med en slev när du steker så det blir mindre bitar. Tillsätt grönsakerna när köttet är brynt. Stek allt tillsammans en stund (jag hade även en skvätt med wokgrönsaker i).
Häll på en förpackning matlagningsgrädde (2,5 dl) och 1 msk dijonsenap. Smaksätt med kinesisk soya, sweet chili, kalvfond, salt och peppar.

Blanda med kokt pasta i en stor skål. Riv parmesanost på den grova sidan av rivjärnet och klipp lite kryddkrasse över.




Servera med sallad: blandade salladsskott, körsbärstomater, vittoppiga rädisor och salladslök.

måndag 19 april 2010

Grilla

Jag vill oxå grilla! Verkar som alla haft sin grillpremiär nu. Läser på bloggar och Facebook om alla som grillar. Jag vill, jag vill, jag vill!!

Jag är inte mycket för att släpa med mig en engångsgrill till någon park och grilla. Jag vill ha en trädgård eller altan som jag kan ha min grill på och bjuda på BBQ. Jag vill, jag vill, jag vill!!

Men....det ser ut som jag kommer att bo i denna lilla lyan utan balkong ännu en sommar. Det svider!! Desto mer uppskattar man de stunder då det väl går att grilla: i stugan i skåne, på campingen på Resö, hos syrran eller någon helt annanstans.

Jag är så grillsugen!!

Grillmästaren under en underbar helg på Resö förra sommaren

söndag 18 april 2010

Födelsedagsfirande

I går eftermiddag bjöd vi hit Johans bror med familj för att fira Johans födelsedag lite. Det är ungefär vad som får plats i våran lilla lya.

Det blev lite buffé. Sedan våran tripp till Rom har jag och Johan bestämt oss för att försöka äta lite hälsosammare. Svårt ibland...
Vi gjorde Colting-lax, som vi kallar det. Receptet kommer från Triatleten Coltings kokbok "jag vill ju bara se bra ut naken". Såååå gott!! En sida lax med skinnet kvar som läggs i en ugnsfast form. Pressa citronsaft över, salt, peppar, lite olivolja och smulad fetaost på. 20 minuter på 200 grader. Saftigt och gott!!
Hittade ett recept i Laga Lätt (4/10) på en asiatisk sås att ha till rostbiff. Perfekt på buffé att rippla lite över rostbiff och dekorera med lite sesamfrön och sugarsnaps. Eftersom det var barn med på kalaset valde vi att ha såsen brevid.

1 msk rostade sesamfrön
1/2 dl Ketjas Manis
2 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
3 msk olja
1 liten riven vitlöksklyfta

Blanda alla ingredienserna och servera till rostbiffen. Hoppade över sugar snapsen eftersom det blev så mycket sallad ändå.


Till detta hade vi Bulgursallad med mixsallad, rädisor, körsbärstomater, paprika, salladslök och rödlök. Vi hade två yoghurtsåser som Johan slängde ihop. En smaksatt med sweet chili och den andra med citronjuice, citronpeppar och flytande honung. Hade vattenmelon i bitar vid sidan om. Sommarkänsla! Smaskens!

Till efterrätt blev det Rabarber och Jordgubbspaj. Vaniljglass och Vaniljsås till. Färska Rabarber och frysta jordgubbar i en form. Gjorde Leilas smaskiga Smuldeg. Knapriga goda smulor.

100 g kallt smör, 0,75 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 0,5dl mandelspån och 1,5dl havregryn. Blanda smör, socker och vetemjöl till en jämn smulig deg. Rör i mandelspån och havregryn. Smula över frukten och grädda i 25 minuter på 225 grader.

Proppmätt!!!

lördag 17 april 2010

After Work med Rosévinspremiär

I går var jag och mina underbara tjejkompisar på After Work. Vi möttes upp på Ruby Bar som ligger i botten på Scandic Rubinen på Avenyn. Trots att solen sken så kändes det för kallt och blåsigt för att inta takterassen. Ett glas vin och lite tilltuggsbuffé i form av nachos, salsa, oliver och bönchili (tror jag det var, smakade inte).
Glada tjejer: Pernilla och Carina

Vi hade försökt att boka bord på populära Incontro men var fullt så vi gick till Angelo´s på Sten Sturegatan 17 i stället. Italiensk restaurang med medelhavsinslag. Inte fått nog av Italiensk mat ännu...
Vi började med lite tapas till förrätt. Baconlindade dadlar på ruccolabädd och Manchegost med hjortronmarmelad och päron. Tror minsann att det stod fikonmarmelad i menyn med vi bestämde att det var Hjortronsylt. Minst lika gott!! Till det fick vi ett supergott bröd med aioli.
Till varmrätt tog jag Penne Piemontese. Alltså Penne med oxfilé (hittade tyvärr endast tre små bitar) vitlök, rödvin, balsamvinäger, basilika, tomatsås och parmesanost. Helt ok men ingen sensation. Vi drack rött vin: Luccarelli Rosso del Salento. Mums!! Istället för dessert blev det en cappuccion. Inte lika god som i Rom...


Efter middagen promenerade vi tillbaka till Avenyn och till Joe Farellies. Vi hamnar ofta där. Ganska lugnt igår men uteserveringen var full! Vi drack Rosévin och tjattrade vidare. Rosévin är ett klart vårtecken!! Mums!! Jag gick hem i lagom tid eftersom jag skulle upp tidigt och jobba idag. Vet inte hur länge tjejerna var ute och slarvade!?


Maria och Jag
Tack älskade vänner för en väldigt trevlig kväll!!

Jag blir så glad!

Läste någonstans att de stora bloggarna (Blondibella mfl) har flera hundratusen läsare om dagen!!! OM DAGEN!!! Och vad skriver de om?! Jo, vad de har på sig, vilka solbrillor som gäller i vår/sommar och vilket läppglans som sitter bäst.....jaja, alla har vi olika intressen!!

Jag är i alla fall superlycklig att det är så många som läser min lilla blogg. Har nu passerat 20000 besök sedan starten. Tack alla fina läsare!! Fortsätt att kommentera mina inlägg! Är så roligt att läsa!!

Ha en härlig lördag!

torsdag 15 april 2010

I LOVE ROM

Italien är ett underbart land. De kan ju det där med mat, vin och stil. Det visste jag redan innan jag åkte till Rom efter vår semester i norra Italien för två år sedan. Till och med på en typ "Rasta" längs vägen kan man få kanooonmat.

Rom är en helt otrolig stad. Vi har promenerat huuuur mycket som helst. Blåsor på tårna, ömma ben och trött kropp. Vi gick så mycket att vi knappt utnyttjade vårat buss/tunnelbanekort som vi köpte. Det fanns något att titta på i varje gathörn. En "piazza" med en fontän på, en stor staty i ett gathörn, en enorm och vacker kyrka på varje gata plus alla "måsten" på det. Collosseum, Platinen, Spanska trappa, Fontana di Trevi, Vatikanen, Peterskyrkan (inkl 551 trappsteg enkel väg upp i tornet), Sixtinska kapellet.... Ja, man hinner mycket på några dagar. Helt sjukt stort, enormt, historiskt, galet och fruktansvärt mycket turister!! Men vi lurade de långa köerna ett par gånger och slapp stå och köa en halv dag och la den tiden på en fika istället:). Eller en glass?! All denna goda glass!! Viagraglass...har ni smakat det???


Självklart har vi ätit också. Ganska mycket. Frukosten på hotellet var väl sådär. Men några croissanter slank ner. Inte så frasiga som de ska vara men med lite nutella på så var det smaskens ändå. Yoghurt, musli och konserverad frukt i olika stora skålar(!!!!). Salami, vidrig skinka, små brödbitar men gott kaffe och olika juicer. En stadig frukost är en bra start på dagen.

Lunch åt vi lite där vi var. På mer eller mindre turistiga ställen. Pasta eller Pizza oftast. En kall, törstsläckande öl, Gott kaffe och ibland en smakig dessert. Här en enkel men god pasta med Ricotta, soltorkad tomat och paremsan. Mmm.... Syns det att det är jag som vinkar i folkmyllret på Spanska Trappan??

På kvällarna åt vi på lite olika ställen. Två kvällar åkte vi till stadsdelen Trastevere som ligger i utkanten av stan. Väldigt mysigt och många små mysiga restauranger i kringelikrokgränder och uteserveringar. Klassisk och traditionell mat som Caprese, Prossutto och mozzarella, Brushetta, Ossu Bocco och grillat Lamm. Och allt bröd!! Gott bröd!! Vin i karaff till en billig peng var inte fy skam...

På Johans födelsedag gick vi på den bästa restaurangen som vi hittade i ett område mellan Piazza del Popolo och Spanska trappan. Där kan man hitta lite moderna italienska restauranger. Var svårt att välja bland alla men fick lite tips i en guidebok och det blev kanon. Stället heter Osteria Margutta och ligger på Via Margutta 82. Röd sammet på väggarna och lite Moulin Rouge stuk. Fantastisk hemgjord fylld tortelloni med smaker som jag fortfarande kan plocka fram. Tryffel till Johan och en tomatsås till mig. Fick inte ta några kort på den restaurnagen för Johan. Han tyckte att jag blev lite pinsam i mellanåt...:). Och gott vin!!!



Trafiken i Rom är brutal!! De bromsar först när de verkligen måste. Vespor myllrar det av. Folk parkerar kors och tvärs.

Bild: Parkerade vespor i långa rader.Trött trött hänger jag på en mur i Vatikanen när vi tagit igenom oss Sixtinska kapellet plus Museét. Heeeeelt färdig!!

Skulle kunna skriva en hel roman om våran underbart härliga helg. Måste åka tillbaka. En helg att bara plocka godbitarna nu när man studerat alla "måsten". Bara äta, strosa och hitta nya outforskade områden.

fredag 9 april 2010

Vi drar söderut

I morrn bär det av!! Jag och Johan drar på långweekend till Rom. Fyra nätter. Ska bli sååå skönt, kul, underbart, gott, vårigt.... Hoppas på mycket god mat, gott vin och mycket kulturellt!

Kvällen har gått snabbt. Sprang en runda. Oj, vad jobbigt det var men härligt väder så var skönt att komma ut efter en stressig dag på jobbet.
Packat lite. Vad ska man ha med sig? Vad blir det för väder? Vad ska vi göra? Tänk om man visste. Jag är ingen höjdare på att packa. Alltid för mycket med mig. Måste ha lite extra. Om i fall att.....vad?? Jag vet inte....
Blev lite hopkok till middag av vad som fanns i kylen. Gott och nyttigt! Precis vad vi behövde! En sallad kan man nog säga. Quinoa, lite salladsblad, körsbärstomater, kiwi, strimlad salladslök och grön sparris. Skar bitar av en kycklingfilé som jag rullade i sesamfrön och stekte. Skar en halloumiost i skivor och stekte. Serverade med creme fraiche som jag smaksatt med pesto. Mumsfillibaba!!!


Till det drack vi vars en Dugges Lager nr 1. Riktigt smakrik och god öl!

torsdag 8 april 2010

Sötsur Kinagryta

I kväll blev det Kinagryta. Hittade ett recept på Icas hemsida som innehöll quorn. Jag ersatte det med strimlad fläskkött. Blev en god gryta, sötsur och smakrik, precis som en kinagryta ska vara.

1 gul lök
2 st morötter
1 röd paprika
1 röd chilifrukt
1 liten burk ananasringar (227g) +spadet
ca 300 g strimlat fläskkött¨
4 msk majsstärkelse
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk kycklingfond
1/2 tsk salt
2 strimlade salladslökar

Skala och finhacka löken. Skala morötterna, halvera och skär i halvmånar. Kärna ur och skär paprikan i centimeterstora bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skär ananasen i bitar. Spara spadet.

Bryn köttet i smör. Tillsätt lök och morötter och låt bryna med ett par minuter, tills det mjuknat. Tillsätt paprika, ananas och chili. Låt steka med ytterligare ett par minuter. Tillsätt majsstärkelsen och rör om.

Häll på ananasspad, vatten, soja, vinäger, tomatpuré, fond och salt. Låt grytan småputtra i 5-10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt och chilipulver.

Servera med ris och strimlad salladslök.

tisdag 6 april 2010

Banan och Chokladkaka

Det är inte ofta men ibland har man några tråkiga, prickiga och bruna bananer som ligger i fruktskålen. Vad gör ni med dem? Oftast försöker jag använda det som går på gröten, i yoghurten eller i Smoothien. Men länge har jag tänkt att nästa gång de där fula bananerna ligger där så ska jag göra Banan och Chokladkaka.

75 g smör
2,5 dl strösocker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g mörk choklad
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Spara vitorna!!

Mosa bananerna och blanda i smeten. Hacka chokladen grovt. Blanda chokladen med mjöl och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Ska vara lite kletig i mitten. Servera med glass eller grädde. Eller bara som den är. Såååå god!!!


måndag 5 april 2010

Påsken i bilder

På långfredan åkte vi till mina föräldrar i Skåne. Vi började med Påsklunch. Hela familjen var samlad. Händer inte allt för ofta!! Mamma, pappa, två brödrar, syster med familj samt jag och Johan. Brödernas sambos saknades men det blev fullt runt bordet ändå... Traditionell påskbufé med sill, gravad lax med gravlaxsås, ägg, köttbullar, prinskorv, jansson, matjestårta mm serverades. Till kaffet hade vi påskbakelse som mamma och Rasmus gjorde. Rulltårta med vispad grädde, persika och dekorerat med frysta vildhallon. Smaskigt!
Med all mat i magen tog vi en promenad för att hälsa på ett föl som föddes hos min bror och hans sambo för en vecka sedan. Så yvigt och sött!
Himlen sprack upp och det blev en härlig seneftermiddag och en skön promenad. Hittade snödroppar. Älskar alla vårtecken!
På Påskdagen var det dags för traditionell Konstrunda. Från början höll den till på Österlen men är nu utspridd över hela skåne. Vi valde att koncentrera oss på Åhus med omnejd. Parkerade bilen och tog en promenad i Åhus längs Hamnen, Torget och Köpmannagatan. Konsten varierade och vi är väl inga konstexperter och uppskattar väl mest sådant som föreställer något. Tex. motiv från trakten.
Johan på bryggan i Åhus. Solen skiner men kallt. Om några veckor ligger det fullt med båtar på de nu tomma båtplatserna och restaurangerna har öppnat.

Vi åt lunch på Rökeriet på vägen mellan Åhus och Yngsjö. Varmrökt lax med kokt potatis och kall sås. Riktigt gott och en rejäl portion. Brevid Rökeriet ligger även en Vingård. Inte så mycket att se för tillfället men nyfiken på att prova vinerna som tillverkas här i framtiden.

Vi åkte till stugan i Yngsjö. Tog en pormenad till havet. Svinkallt!! Men underbart! Detta är paradiset på jorden för mig! Doften, lugnet, naturen.... Om några månader är det förhoppningsvis lite varmare också...


Påskaftons kväll var det fest hos en kompis i Kristianstad. De bjöd på Påskbuffé med köttbullar, prinskorv, laxrullar, ägghalvor, vårig sallad med färgade tomater och sparris, äggmuffins och supergoda knäckebröd som kom från Konditori Dufvanders i Kristianstad. De hade dukat med söta äggkoppar och chokladkaniner som man fick ta med sig hem:)


En härlig helg med mycket god mat, vårväder, konst, besök hos vänner mm. Alltid lika härligt att komma hem!! Ja, för hem är det fortfarande även om det är tio år sedan jag flyttade därifrån.

söndag 4 april 2010

Pasta Carbonara

Tillbaka i Götet efter härliga dagar i Skåneland. Har umgåtts med familj och vänner, ätit mycket mat, mycket godis, mycket fika och sett endel trevlig konst. Självklart tradition med konstrunda i Skåne när man är där över påsk. Återkommer med bilder från helgen.

Trodde knappt jag skulle bli hungrig mer idag. Men självklart blev vi det. Vi bestämde oss för att göra Pasta Carbonara. Faktiskt aldrig gjort Carbonara förut så började surfa runt efter ett recept. Hittade en mängd olika men såhär blev det:
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 paket bacon á 140g
2,5 dl matlagningsgrädde
salt, peppar
riven parmesan
2 äggulor
spagetti
Tärna och stek bacon. Låt det rinna av på hushållspapper.
Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjuk i smör. Häll på grädden.
Koka pasta al dente och blanda den med grädden. Tillsätt bacon.
Servera med nyriven parmesan, äggula och mycket nymalen svartpeppar.

Serverade pastan i min nya Matteus-skål som jag köpte i helgen. Äääälskar Matteus, så snygga färger och former.

Ugnsbakade lite tomater på 200 grader med olivolja, flytande honung, salt och peppar. Saftiga och goda!