Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndagen den 23:e april 2012

Potatiskaka

Hade ju nästan glömt bort att tipsa er om detta tillbehör som vi gjorde när jag var hos mina föräldrar efter påsk. I skåne äts det mycket kokt potatis. Jag föredrar att variera lite: bulgur, ris, råris, matvete osv. Eller om man nu måste ha potatis så kan man ju variera den: mos, klyftor, stekt eller potatiskaka som vi gjorde. Väldigt gott och enkelt att göra.

Potatiskaka

Potatiskaka 4 port.

600 g potatis
50 g smör
salt och peppar
ca 3 msk hackad färsk timjan
1 dl riven gruyère (eller annan riven ost)
  • Skala och riv potatisen grovt. 
  • Blanda potatisen med salt, peppar, timjan och smält smör.
  • Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform. Lägg i den rivna potatisen och tryck till ordentligt. Grädda på 225 grader i 20 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och strö över den rivna osten. Grädda ytterligare 10 minuter. 
  • Servera i tårtbitar. 

Potatiskakan åt vi till kall skivad lammstek som blivit över i påskhelgen, wokade grönsaker och en kall sås med vitlök och grekisk yoghurt. Potatiskakan kan varieras med olika kryddningar och serveras till det mesta.

11 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Så gott, vi brukar ha i provencal örtkryddor!

Mårtenssons kök sa...

Jodå, päror är skåningarna glada i... Men som du skriver så kan man ju faktiskt variera hur de serveras en hel del. Denna varianten låter ju inte helt fel, ost på... mmm

Anonym sa...

ja päror är absulut det bäste tillbehöret.

Remsan sa...

Jag är väldigt glad i potatis och älskar att laga olika rätter med det. Familjen däremot äter hellre pasta eller ris, helt tvärtemot mig. Potatiskaka är en mycket trevlig rätt tycker jag. Passar till så mycket.

Sanna sa...

Kul grej, det där har jag aldrig sett! Det känns som ett roligt alternativ till att alltid bara servera potatis eller pasta till köttet.

pralin från matmedmera sa...

Älskar potatiskaka, älskar när man kan pyssla med potatis som du såg på min blogg idag. Älskade knöl...

Charlotta sa...

Låter grymt! Aldrig provat. Gjorde potatisterrin till nyår, det var också gott!

Kim sa...

Åh, DEN DÄR kakan tar jag alla gånger framför småkakor och mjuka kakor.
Smart och lite roligare sätt att servera potatis!

Matarkivet sa...

Ja, vi skåningar och potatis. Jag tycker om knölen men tycker kokt vinterpotatis är dötrist men det kan mina föräldrar äta till allt. :)

Mamma gör en liknande potatiskaka på järnet men det är ju ändå smidigare att göra den i ugnen. Bra tips!

Nina sa...

Den här var ju dessutom väldigt snygg!

vanilla sky sa...

Vad gott! Det här ska jag prova till en god köttbit!