Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 3 april 2012

Kolja med lime och tomat

Köttfri måndag, fisk på tisdag, soppa på torsdag. Ja, i bland försöker jag styra upp ett visst mönster i köket men oftast går det inte. Förutom godsaker till helgen. För det brukar inte vara några problem att få till.

I dag blir det kött. Har hela kylen full av kött. Men mer om anledningen till det en annan dag. För idag bjuder jag på förra tisdagens fiskrecept. Kolja med lime och tomat. Färsk fisk såklart, goda tomater och en krämig sås men lite "sting" i. Allt i en form. Kokt potatis till. Smidigt!


Kolja med lime och tomat
600 g koljafilé
1 gul lök
1 lime
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl grekisk yoghurt
1 dl grädde
maizena
1 tsk sambal oelek
250 g körsbärstomater
  • Riv skalet från limen med ett zestjärn och lägg åt sidan.
  • Hacka löken fint. Fräs i en kastrull i smör. Tillsätt vatten, vin, buljong och saften från halva. Låt koka upp. Vispa ner yoghurten och grädde. Red med maizena utspätt i lite vatten. Smaka av med salt, peppar och maizena.
  • Lägg fisken i bitar i en ugnsfast form. Häll såsen över. Lägg hela tomater på. Tillaga på 225 grader i ca 15 minuter. Känn så att fisken är klar (ska falla sönder fint).
  • Strö limezesten ovanpå och garnera med några skivor lime. Servera med kokt potatis.

Gratäng är snyggast i form. Att fotografera upplagd på tallrik ser inte lika gott ut. Men gott var det! Krämigt, fräsch limesmak och lite hetta från sambal oelek.

1 kommentar:

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

ÅH så mumsigt det ser ut :D
Ja visst var utmaningen lite skoj denna månad, hoppas du hittar något kul recept och vill vara med!