Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 25 mars 2009

Våffeldagen

Idag är det våffeldagen och självklart blev det våfflor ikväll. Tjuvstartade redan i söndags då vi firade svågern med våffelkalas. GP´s "bäst-i-test" våfflor: Kungsörnens Kejsarvåfflor blev det. Barnen älskade våfflor och det var grädde, glass och sylt högt och lågt.

Idag gjorde jag våfflor efter ett recept som jag hittade i GP igår. Det blev fluffiga, tjocka och krispiga våfflor. Blandade lite av smeten med pesto och tillsammans med lufttorkad skinka och stark salami. Resten av smeten gräddade vi till vanliga våfflor som vi åt med grädde och sylt.

Recept
125 g smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet. Hetta upp våffeljärnet. Grädda.

Mumsfillibaba!!

söndag 22 mars 2009

Underbar Vårlördag

Våren är här! Vissa dagar iallafall. När solen väl är framme och det visar några plusgrader på termometern så känns det som vår. Underbart!!

Igår satte vi oss i bilen och körde norrut. Vi stannade till i Grebbestad. Strosade runt, kollade i Sportshopen och kollade runt lite. Väldigt tidigt på säsongen och inte ens en glasskiosk var öppen.

Vi körde vidare till Resö. Kyrkvikens camping stod öde. Vi parkerade i grushålan där det annars på sommaren är full aktivitet, omringad av husvagnar. Vi tog en promenad till bryggan och badplatsen och klättrade upp en bit på klipporna och slog läger. Tände engångsgrillen och grillade våra medhavda korvar som vi rullade in i tunnbröd. Det var soligt men lite kylig vind. Kaffe och mammas kanelbulle värmde gott.

Det var för kallt för att sitta stilla för länge. Vi strosade runt lite i hamnen på Resö och sen körde vi vidare till Fjällbacka och flanerade runt bland de fina sommarhusen, gata upp och gata ner, längs hamnen och genom kungskyftan. Mysigt!

Väl hemma var vi trötta efter en dag med massor av sol, vind och friskluft. Vi tog en drink. Bacardi Razz, schweppes Russian och frysta hallon. Vi lagade pasta med pastasås med kräftstjärtar, bacon och färsk spenat. Receptet hittade jag i senaste "Allt om Mat". Väldigt smaskigt!! Till det drack vi Grebbestadöl som var bryggt och inhandlat i Grebbestad.

Mumsfillibaba!!





söndag 15 mars 2009

Fredagsmys

I fredags gjorde jag något riktigt smaskigt. Fläskfilé under Italienskt täcke.

Putsa och stek fläskfilén hel i smör i en panna. Krydda m salt och peppar. Häll 3 dl vatten i pannan och spara skyn till såsen.

Skär filén i en cm tjocka skivor och lägg i en form.
Hacka:
1 kruka färsk basilika
en boll mozzarella
25 g valnötskärnor
50 g grillad paprika
2 st vitlöksklyftor
salt, peppar

Lägg hacket på fläskfilén och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Osten ska vara smält och valnötterna rostade.
Gör såsen:
Koka upp skyn, 3 msk kalvfond, 1 tsk soja i en kastrull. Blanda 1 dl creme fraiche med 1 msk maizena och red av såsen med detta.
Jag serverade detta men ugnsrostade Anyapotatisar, haricotevertes och körsbärstomater.
Till det drack vi Letizia Syrah


Mumsfillibaba!!




Göteborgs Pärlor

Idag kan nog ha varit årets första vårdag. Ska kanske inte ropa Hej ännu men med 7 plusgrader på termometern och strålande solsken känns det inte som något annat. Snödroppar har man ju kunnat se i rabatter längs husväggar en tid. Våren måste vara här!

Vi tog bilen till Amundön. Parkerade och strosade sedan runt på klipporna och på naturstigarna i 1,5 timme. Vi hittade även ett par platser där det var lä där vi kunde sitta och njuta av sol, hav och livet. Vi var inte ensamma om att njuta av vårens första solstrålar...

Då vi inte hade någon fikakorg med oss fick vi köra vidare och leta fik. Hamnade tillslut på Röda Sten under brofästet vid Klippan. Satt på uteserveringen och käkade morotssoppa och vegetarisk chili. Mums! Sen tog vi en promenad ut till nya varvet. Vilken härlig dag!!





söndag 8 mars 2009

Passion för mat

I dag har jag varit på matmässan "Passion för Mat" i Eriksbergshallen. En mysig, lagom stor mässa med många bra utställare och små leverantörer. Provsmakade mycket!! Ost, skinka, korv, bröd, glass, öl.... Köpte havtornste (både rött och grönt), skinka, balsamglaze, Anyapotatis... Satt nästan en timme på en föreläsning och grönsaker och rawfood. Intressanta tankar om mat, tillagningssätt och inspiration.

Hoppas att mässan kommer tillbaka nästa år igen!

Tjejmiddag

I går kväll var jag på tjej och barnmiddag hos Anna i Stensjön. Grabbarna roade sig med Rockband i Utby. 5 tjejer och 7 barn!!! Sicket virr-varr av härliga ungar!! Anna hade gjort en jättegod vegetarisk gratäng. Matvete i botten. Ovanpå det låg det körsbärstomater, hackad gul lök, stora vita bönor och svarta kärnfria oliver. När det gottat till sig i ugnen en stund så smulade hon på fetaost. Serverade med sallad med majs och avocad, gott bröd. Rätten uppskattades av både barn och föräldrar.

Till kaffet hade vi morotskaka som syster-Anna hade gjort. Mums!!




Kasslercanneloni

I fredags gjorde jag kasslercanneloni till middag. Blev riktigt gott. Receptet hittade jag i senaste numret av "allt om mat" 2/2009.

2 st purjolökar
3 dl vatten
1 köttbuljongtäring
400g kassler
250g färska lasagneplattor
1 msk smör
2 dl lättcremefraiche
3 msk skånsk senap
100 g vällagrad ost, gärna cheddar

Strimla purjo. Skölj väl. koka upp vatten och buljong. Lägg i purjon och låt sjuda under lock i ca 3 minuter. Sila bort purjon och spara buljongen.

Skär kasslern tärningar eller strimlor. Blanda med purjon. Fördela blandningen på lasagneplattorna, rulla ihop och lägg i en smörjd form.

Häll buljongen i en kastrull och tillsätt creme fraichen och senapen. Koka upp och tillsätt 2/3 av osten. Häll den varma såsen över cannelonin och resten av osten överst. Grädda i ugnen på 225grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad.

torsdag 5 mars 2009

Pannkaka

Ikväll blev det pannkaka. Ordagrannt! Efter att både jag och Johan hade sprungit en sväng så blev det pannkakor. Ingen snabbmat eftersom det tar en stund att grädda. Sprang mellan TV:n och spisen för att inte missa mitt dagliga favvoTVprogram "halv åtta hos mig". Blev alltså en ganska sen midda. Till pannkakorna hade vi grädde, glass och sylt. Smög in lite fullkornsmjöl i smeten...

Mumsfillibaba!!

onsdag 4 mars 2009

Leila is back!

Leila är äntligen tillbaka i rutan. Ikväll var det premiär på hennes nya matlagningsprogram "Leila på landet" på tv4+. Denna gånger håller hon till på sitt torp/lantställe och lagar somrig mat i trädgården. jordgubbar, färska örter och grillat. Mmmm.....vad man längtar till sommaren nu!!

måndag 2 mars 2009

Kikärtsgryta

Efter kvällens kom-i-gånglöptur blev det en snabbt ihopslängd kikärtsgryta.

Hacka en lök och en vitlöksklyfta. Fräs i olja tillsammans med 1 tsk röd currypasta tills löken mjuknat något.
Tillsätt en burk krossade tomater, 2 dl vatten, en grönsaksbuljong och tre lagerblad. Puttra i ca 10 minuter. Häll i en burk fördigkokta kikärtor och låt dem koka med ett par minuter.
Servera med fullkornsris och sallad. Vi hade även lite turkisk yoghurt blandat med ajvar. En klassiker!!


Mumsfillibaba!!

söndag 1 mars 2009

Tjejdag



Igår hade vi en underbart god och trevlig dag, Rallybrudarna och jag. Vi promenerade till Bertilssons stuga vid Delsjöarna. En härlig promenad på ca en timme enkel väg i strålande solsken. Väl framme blev det både lunch och fika. Jag åt en riktigt god fisksoppa och till fika blev det kaffe och en nöttopp.




På kvällen hade vi en smaskig trerätters middag som vi lagade tillsammans.
Meny
Tomat och basilikabruschetta
*
*


Ååå...det var så gott!! Desserten som jag och Pernilla fixade var underbar. Såg det på "halv åtta hos mig" för ett par veckor sedan och kunde inte motstå.



Mumsfillibaba!!